SPO podržao Šapićevu inicijativu o spomeniku Draži Mihailoviću u Beogradu 1Foto: Wikipedia

Srpski pokret obnove (SPO) podržao je danas inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da u glavnom gradu bude podignut spomenik generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata Dragoljubu Mihailoviću.

U saopštenju su naveli da je Mihailović jedan od „najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu“ a da je Jugoslovenska vojska u otadžbini „brojnim bitkama pružila doprinos oslobođenju zemlje od nacizma i pobedi Saveznika u Drugom svetskom ratu“.

„Naša stranka se 34 godine zalaže da se kao narod dostojno odužimo velikoj istorijskoj ličnosti u evropskim okvirima, jer je general Mihailović u maju 1941. godine postao komandant prvog gerilskog, oslobodilačkog pokreta na tlu okupirane Evrope“, stoji u saopštenju SPO.

Podsetili su da je Mihailović odlikovan Ratnim krstom vođe francuskog pokreta otpora generala Šarla de Gola, priznanjem Vojničke vrline poljskog generala i premijera u egzilu Vladislava Sikorskog i ordenom Legije časti američkog predsednika Harija Trumana.

„Verujemo da će do 2026. godine, kada se obeležava 80. godišnjica njegove smrti, general Mihailović posle znamenja u SAD, Australiji i Kanadi, dobiti i zasluženi spomenik u centru srpske prestonice“, saopštio je Srpski pokret obnove.

Šapić je juče najavio da će podneti inicijativu za izgradnju spomenika generalu Dragoljubu Mihajloviću u centru Beograda.

„Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, na dostojanstvenom mestu u centru gradu. Moj predlog će biti park Terazijska terasa, ispod Terazijske česme. Očekujem da dobijemo podršku demokratski orijentisane opozicije“, kazao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari