Ambiciozni cilj Baraka Obame da se smanji količina nuklearnog oružja u svetu takoreći je postignut nakon što je Rusija juče ukazala da je postignut sporazum sa SAD o istorijskom sporazumu o smanjenju nuklearnog oružja. Zvaničnici Kremlja saopštili su da su se saglasili sa Vašingtonom o novom sporazumu, nasledniku Start 1.

Ceremonija potpisivanja, kojoj će prisustvovati šefovi država SAD i Rusije, Obama i Dmitrij Medvedev, biće upriličena narednog meseca u Pragu. Portparol češkog predsednika Vaclava Klausa izjavio je da je datum potpisivanja usaglašen, ali da će on naknadno biti objavljen. Amerikanci preferiraju 5. april, prvu godišnjicu Obaminog govora u češkoj prestonici, kada je prvi put izneo svoju viziju nuklearno slobodnog sveta.

Sporazum, koji predviđa da Rusija i SAD smanje broj nuklearnog arsenala, veliko je dostignuće za Obamu i njegove pokušaje da resetuje odnose sa Rusijom, smatraju analitičari. Pregovarači već godinu dana pokušavaju da se usaglase o nasledniku sporazuma Start 1 koji je istekao u decembru.

Proboj je usledio tokom prošlonedeljne posete američke državne sekretarke Hilari Klinton Moskvi i razgovora sa premijerom Vladimirom Putinom, koji je tada insistirao da je moguće postizanje sporazuma ukoliko SAD nuklearno smanjenje povežu sa izmenjenim planovima SAD o raspoređivanju delova raketnog štita u Evropi. Odluka Bele kuće da postavi delove svog raketnog štita u Rumuniji, a moguće i Bugarskoj, potez je koji nije po volji Putina. Ipak, na kraju čini se da je Putin ipak popustio i omogućio Obami i Medvedevu da zabeleže spoljnopolitički uspeh. Obama sada mora da ubedi skeptične republikance da ratifikuju sporazum.

Obama i Medvedev pristali su na smanjenje između 1.500 i 1.675 bojevih glava i 500 do 1.100 sistema za lansiranje uključujući i bombardere i raketne nosače. Sporazum Start 1, koji je istekao u decembru, dozvoljavao je svakoj strani maksimum 2.200 bojevih glava i 1.600 raketnih lansera.

Iako druge pojedinosti nisu objavljene, Jevgenij Mjašnikov, vodeći moskovski stručnjak za odbranu, kaže da će novi sporazum verovatno uključiti i klauzulu koja bi omogućavala da smanjenje bude promenjivo, tako da obe strane u hitnim situacijama mogu ponovo da mobilišu bojeve glave. „Mislim da je ovo dobar početak. Obe strane će profitirati od sporazuma. Za dodatni napredak biće potrebni vreme i napori.“

En Penket, programski direktor britansko-američkog bezbednosno informativnog saveta čije je sedište u Vašingtonu, kaže: „Ukoliko pogledamo aktuelni sporazum, on u stvari ne govori o smanjenju nuklearnog oružja već o tome da ono ne treba raspoređivati. Stoga je ovo potpuno skroman sporazum. U svemu ovome su važniji američko-ruski donosi. Ovo je signal opipljivog napretka.“

Daril Kimbal, šef Asocijacije za oružanu kontrolu u Vašingtonu, kaže da je pitanje šta predsednici kažu o narednim koracima. „Dve strane dele zajednički cilj ka nuklearnom smanjenju, no zajednički put još nije uspostavljen. Nadam se da će dvojica predsednika reći da će nastaviti konsultacije o daljem smanjenju nuklearnog oružja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari