U Subjelu pored Kosjerića u nedelju će svečano biti otvoren Spomen-park generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Spomenik vođe Ravnogorskog pokreta, spomen-česmu, stari vajat i pošumljeni park izgradili su meštani ovog kraja, uz blagoslov Eparhije Žičke, navedeno je u saopštenju organizatora.


Kako je istaknuto, 238 stanovnika Subjela, Kosjerića i okolnih mesta poginulo je u Drugom svetskom ratu, boreći se pod komandom Draže Mihailovića, „simbola srpskog otpora nacizmu i fašizmu“, a pomen će biti održan istog dana u crkvi Cvetog Luke u Subjelu.

Spomen-park će otvoriti Vojislav Mihailović, unuk četničkog generala, a svečanu besedu izgovoriće akademik Matija Bećković. Po završetku ceremonije u Parohijskom domu Hrama u Subjelu održaće se promocija knjige „Ravnogorski venac Subjel“, autora Radovana Kalabića. O knjizi će, pored autora, govoriti njen recenzent akademik Bećković i istoričar Dragomir Anđelković. Po završetku promocije biće podeljeni prigodni pokloni meštanima koji su najzaslužniji za podizanje ovog parka, jedinstvenog u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari