Spomen-ploča dr Lazi Lazareviću u Mokroj Gori 1Foto: Grad Užice

Spomen-ploča dr Lazi Lazareviću (Šabac, 1851- Beograd, 1891) otkrivena je na Železničkoj stanici u Mokroj Gori, na Šarganskoj osmici.

Poznati lekar i pisac je, kao student medicine, tokom srpsko-turskih ratova, kako je rečeno na svečanosti, službovao u karantinu na carinarnici u Kotromanu, u Mokroj Gori, što je do skora bilo poznato samo užem krugu ljudi.

Inicijativu za postavljanje tog obeležja su pokrenuli Udruženje književnika Srbije, Udruženje Užičana u Beogradu, akademik Vladimir Jokanović, koji je autor spomen-ploče, i Narodni muzej Užice, uz podršku Grada Užica.

“Danas, na Vrače, krsnu slavu mnogih srpskih porodica i esnafa, a pre svega lekara, na praznik posvećen Svetim Kozmi i Damjanu, otkrivamo spomen-ploču dr Lazi Lazareviću, jednom od prvih srpskih neurologa i psihijatara“, kazala je, između ostalog, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i navela da će to obeležje podsećati na velikog čoveka i njegov boravak u Mokroj Gori.

Spomen-ploča dr Lazi Lazareviću u Mokroj Gori 2
Foto: Grad Uzice

Dr Vladimir Jokanović, hirurg, vajar i pesnik, predsednik Umetničke sekcije Srpskog lekarskog društva-Društva lekara Vojvodine, podsetio je na to da je dr Laza Lazarević jedan od dvojice srpskih medicinara čije ime se spominje u svetskoj literaturi.

“Darovao je sebe narodu. Do podne je bio kraljev lekar, a posle toga je lečio sirotinju po Beogradu. Bio je Turgenjev srpske književnosti, otac realizma u Srbiji“, naveo je dr Jokanović i istakao da o radu i životu dr Laze Lazarevića „nikada ništa loše nije rečeno i napisano“.

Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, istakao je da je postavljanje tog obeležja izraz brige o našoj kulturnoj baštini.

„Sigurno da je obeležje čuvenom književniku jedan od takvih primera, jer nemamo mnogo takvih, vrhunskih ličnosti koje mogu da se svrstaju u istoriju najrazvijenijeg srpskog društva“, poručio je Andrić.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici preduzeća Infrastrukture železnice Srbije i Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“, kao i sveštenici SPC.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari