Polaganjem venaca delegacija u Smederevu, otkrivanjem spomenika Dositeju Obradoviću i svečanom sednicom Skupštine juče je obeležen Dan Smedereva.


Svečanost je počela juče ispred Karađorđevog duda, na mestu gde je turski zapovednik grada predao ključeve Smedereva vođi Prvog srpskog ustanka voždu Đorđu Petroviću, a vence su položile delegacije Vojske Srbije, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, Udruženje potomaka dobrovoljaca ratova od 1912. do 1918. i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Dan grada je uveličalo i otkrivanje spomenika Dositeju Obradoviću u parku na pešačkom ostrvu, u strogom centru grada, u blizini smederevske Gimnazije. Spomenik je izgrađen zahvaljujući angažovanju i sredstvima koje je donirao Rotari klub u Smederevu, a delo je našeg akademika i vajara Nikole – Koke Jankovića. Spomenik je svečano otkrio Mihajlo Ilić, sin nedavno preminulog člana Rotari kluba Smederevo i nekadašnjeg predsednika opštine Bojana Ilića. U Galeriji savremene umetnosti je zatim otvorena izložba radova akademika Jankovića. Juče je održana i svečana sednica gradske Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari