Predstavnica Savjeta Evrope Barbara Forgaši, savjetnik u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore Milica Nikolić i podpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović posjetili su Husein pašinu džamiju u Pljevljima.


Obzirom da je Husein pašina džamija spomenik kulture prvog reda, te da je uvrštena u turističku ponudu Crne Gore, gosti su se posebno interesovali o uslovima u kojima funkcioniše ovaj reprezentativni kulturno-istorijski spomenik. Barbara Forgaši se interesovala o nedavnoj sanaciji objekta, izradi projekata, stručnosti izvođača radova, ukupnom koštanju sanacije, donatorima, kvalitetu ugrađenog materijala, autentičnosti enterijera džamije, kao i turističkim posjetama. Od predstavnika islamske zajednice ona je iz prve ruke saznala o svim detaljima koji su pratili sanaciju Husein pašine džamije, od same ideje pa do potpunog završetka radova na samom objektu.

Ideja o sanaciji džamije je začeta 2003. godine, kada je rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja izrazilo mogućnost da aktivno učestvuje u sanaciji i zaštiti ovog kulturnog dobra. Iste godine urađen je projekat postojećeg stanja sa predlogom sanacije, koji je uradio Građevinski fakultet u Podgorici. Već 2004. godine završeno je geomehaničko ispitivanje terena, obezbijeđene su sve potrebne saglasnosti i dozvole, izvršena revizija projekta kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH u Sarajevu i izdata saglasnost za izvođenje radova Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore sa Cetinja. Naredne 2005. godine Rudnik uglja Pljevlja je uručio prvu donaciju za sanaciju džamije u iznosu od 250.000 evra nakon toga je raspisan tender za izvođača radova.

Najpovoljnije uslove ponudila je sarajevska firma „Sikra“, koja je već radila slične poslove u BiH, na obnovi i sanaciji starih džamija u Sarajevu, Mostaru, Počitelju i drugim mjestima i odabrani su za sanaciju i Husein pašine džamije u Pljevljima. Enterijer je radila sarajevska firma „Studio restauro“. Slikarski radovi na enterijeru su trajali osam mjeseci, a radilo je devet renomiranih restauratora, četiri iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije iz Beograda, četiri iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH iz Sarajeva i jedan restaurator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore sa Cetinja.

Prilikom izvođenja svih radova bilo je obezbijeđeno svakodnevno prisustvo nadzornog organa, kao i komunikacija sa svim relevantnim institucijama koje su aktivno učestvovale po raznim osnovama u sanaciji i zaštiti ovog objekta. Nakon završetka radova izvršen je tehnički prijem objekta bez i jedne primjedbe. Tokom godine najviše turističkih posjeta ostvare škole i pojedine grupe stranih turista, najčešće iz Češke. Najviše posjeta tokom godine ostvare srednje škole i crnogorskih gradova: Budve, Kotora, Herceg Novog, Nikšića, Bijelog Polja i drugih gradova. Brojne delegacije, diplomate i privrednici koji dolaze u posjetu lokalnoj upravi, takođe rado posjećuju Husein pašinu džamiju. Barbara Forgaši je izrazila zadovoljstvo onim što je saznala o sanaciji i funkcionisanju džamije i kazala da Husein pašina džamija ima sve uslove da postane jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika na sjeveru Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari