Krajem juna, pre zvaničnog polaganja kamena temeljca za novu topionicu u Boru, otkriven je spomenik Đorđu Vajfertu, finansijeru i utemeljivaču borskog rudnika, rad akademskog vajara Save Bosijokovića koji je autor i sedeće figure češkog inženjera Franje Šisteka pod čijim rukovodstvom je pronađena ruda na Čoka Dulkanu i koji je bio prvi direktor Borskog rudnika.

Ova skulptura, čije je livenje u toku u fabrici fazonskih odlivaka RTB-a Bor, biće postavljena na kružnom toku na trećem kilometru u Boru, kako se najavljuje, za ovogodišnji Dan rudara, 6. avgust.

Vajar Bosijoković trudio se da ovom skulpturom simbolično dočara trenutak kada Šistek obaveštava svog poslodavca Đorđa Vajferta da je pronašao rudu.

– Desna ruka Šistekova, koji sedi na grumenu rude, stisnuta je u pesnicu u znak pobede, leva je naslonjena na koleno, a rudarski čekić, „nadža“, odložen je među noge – objasnio je novinarima Sava Bosijoković. – Ovo su dva moja životna dela koja ću ostaviti za potomstvo i srećan sam zbog toga – kaže autor spomenika Vajfertu i Šisteku.

Predanje kaže da je češkog inženjera u Srbiju, najpre da uredi njegov ugljenokop u Kostolcu, a zatim i da traga za zlatom na Deli Jovanu i u Boru, doveo Đorđe Vajfert.

Pod Šistekovim rukovodstvom, otkrivena je ruda na 120. metru potkopa u brdu Čoka Dulkan i to maltene jednim od poslednjih zamaha krampom šesnaestogodišnjeg dečaka Pauna Meždinovića, veče uoči obustavljanja dalje potrage za rudom na tom mestu. Zahvaljujući nađenoj bogatoj rudi bakra, 1903. godine nikao je Borski rudnik, a Šistek je bio i njegov prvi direktor.

Kako navode nadležni, Šistekov spomenik na trećem kilometru licem će biti okrenut prema ulazu u grad, odnosno prema četvrtom kilometru, kao i statua rudara koja već godinu dana „pozdravlja“ namernike koji dolaze u grad bakra i zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari