Indija je juče preduzela recipročne mere protiv SAD zbog hapšenja njihove diplomatske predstavnice u Njujorku, što su indijske vlasti ocenile neprihvatljivim, javili su izvori u indijskom ministarstvu spoljnih poslova. Indija će ograničiti privilegije američkih diplomata, saznaje AFP u Delhiju.

Jedan izvor rekao je da je naloženo povlačenje ličnih karata koje Ministarstvo spoljnih poslova izdaje za američke diplomate u Indiji. Taj dokument im omogućuje, pored ostalog, da brzo prolaze aerodromske kontrole.

Indijska vlada će takođe blokirati uvoz dobara, posebno alkoholnih pića za američku ambasadu, rekao je drugi izvor. Istovremeno indijska policija je počela da povlači bezbednosne ograde postavljene blizu američke ambasade u Nju Delhiju, što se smatra još jednom merom, navode izveštači Frans presa.

Pomoćnica indijskog generalnog konzula Devjani Hobragade uhapšena je u četvrtak u Njujorku dok je ostavljala decu u školi u Njujorku. Ona je uhapšena zbog lažnih izjava za dobijanje vize za njenu kućnu pomoćnicu.

Prema rečima indijskih zvaničnika, stavljene su joj lisice, pretresena je do gole kože i stavljena u ćeliju sa narkomanima pre nego što je puštena uz kauciju od 250.000 dolara. Agencija AP navodi da je u Indiji posebno uvredljiv i neprihvatljiv deo hapšenja i njen lični pretres. Indijski ministar spoljnih poslova Salman Huršid ranije je rekao da će Indija primeniti recipročne mere zbog hapšenja njene diplomatske predstavnice. Uslovi tog hapšenja „potpuno su neprihvatljivi“, rekao je ministar. Indijski savetnik za nacionalnu bezbednost nazvao je postupanje sa pomoćnicom konzula „varvarskim“ i gnusnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari