Napredak u procesuiranju ratnih zločina u zemljama Zapadnog Balkana bio je veoma spor i pored hapšenja dva poslednja haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ocenjuje organizacija Amnesti internešenel (AI) u novom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu.


„Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića poslalo je veoma snažnu poruku ne samo onima koji su pogođeni već i u širem regionu“, ocenjuje Amnesti u delu izveštaja o Srbiji i regionu. Kako se dodaje u izveštaju, to je bila „poruka nade u svetlu dugih godina čekanja, ali i poruka upozorenja svima onima koji su mislili da bi uticajni prijatelji, moćne komšije ili interesi mogli da ih zaštite od domašaja pravde“.

„To je bila potvrda onoga šta bi moglo da se postigne kada bi pojedinci, civilno društvo, vlade i međunarodna zajednica bili posvećeni očuvanju univerzalnih ljudskih prava“, ističe ova organizacija. Amnesti, međutim, ukazuje da je i pored hapšenja poslednja dva haška optuženika bio „spor napredak u borbi sa nekažnjivošću zločina počinjenih tokom ratova 90-ih“.

Svoj izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu, pa i u Srbiji juče su objavile i Sjedinjene Američke Države. Kako se navodi, najvažniji oblici kršenja ljudskih prava u Srbiji u 2011. godini bili su diskriminacija i nasilje prema manjinama, korupcija u zdravstvu, obrazovanju, sudstvu i i policiji. Pravosuđe je neefikasno, a sudstvo i dalje podložno korupciji i uticaju politike. Kako smatraju Amerikanci, u Srbiji se fizički maltretiraju pritvorenici i novinari, borci za ljudska prava i ostali koji kritikuju vlasti. Stejt department navodi i da je „većina posmatrača uverena da srpske vlasti selektivno nadgledaju komunikacije, prisluškuju razgovore, čitaju fizičku i elektronsku poštu“.

Kako se dodaje, barikade koje je postavljala „tvrda linija među Srbima na severu Kosova ozbiljno su ugrozile slobodu kretanja i isporuke dobara“, a „srpski tvrdolinijaši su se nasilno razračunavali sa neistomišljenicima u sopstvenom narodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari