Novoizgrađenih stotinak stanova u Novosadskoj ulici u Inđiji u zgradi Moskva tema je koja ovih dana „trese“ Inđiju. Nezvanično se priča da zgrada nema upotrebnu dozvolu, iako su stanovi useljeni pre nekoliko meseci, da je bilo propusta u gradnji, te da je problematična statika, zbog čega su navodno neki od stanara najavili prodaju stanova.

Na izvesne nepravilnosti upozorava i prvi čovek Inđije Goran Ješić, koji je na konferenciji za novinare upozorio građane da dobro paze šta kupuju i otvore „četvoro očiju“. Upravo zbog sumnjivog kvaliteta gradnje Opština uslovljava izdavanje upotrebne dozvole i najavljuje ekspertizu koju će obaviti stručnjaci novosadskog Građevinskog instituta. Investitor i izvođač radova, vlasnik Građevinskog preduzeća „Bon komerc“ Ognjen Bandulaja rekao je novinarima da je bilo izvesnih problema oko proračuna statike, ali da su oni otklonjeni, jer su stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta uradili nove proračune i da je sve na vreme otklonjeno. Zgrada je, navodi, potpuno bezbedna i za njenu izgradnju imali su sve saglasnosti sem upotrebne dozvolu, koju očekuju da dobiju u narednom periodu.

Prema rečima Gorana Ješića postoji veliki problem s bespravnom i nekvalitetnom stambenom gradnjom. Građani pre svega moraju da znaju od koga kupuju stanove i da li investitor ima svu potrebnu dokumentaciju.

– U Inđiji je nastao problem sa Građevinskim preduzećem „Bon komerc“ koje je izgradilo stambeno-poslovnu zgradu „Moskva“ i gradi stanove u okviru zgrade „Atina“. Kvalitet izgrađene i useljene zgrade „Moskva“ sa 102 stana je doveden u pitanje i zbog toga će Opština Inđija angažovati stručnjake Građevinskog instituta u Novom Sadu. Tek nakon njihovih nalaza Opština će izdati upotrebnu dozvolu. Stanari su useljeni, a da ovu neophodnu dozvolu investitor nije dobio – upozorio je Ješić.

U saopštenju Bon komerca, koje je potpisao direktor Novo Bandulaja stoji da je predsednik Opštine Goran Ješić u svojoj izjavi izneo niz neistina, kao i da nije pokazao nimalo interesovanja da čuje drugu stranu priče. Njihova firma je u Inđiji dosad izgradila pet stambeno-poslovnih objekata sa tristotinak stanova površine oko 30.000 kvadrata, a iza njih stoji i decenijsko iskustvo u ovom poslu. On navodi da je svaki od tih stanova izgrađen u skladu sa zakonom i prema svim građevinskim propisima u pogledu standarda i kvaliteta gradnje.

„Ne treba zanemariti ni činjenicu da je na ime izgradnje ovih objekata naše preduzeće uplatilo preko Direkcije grada u budžet opštine ogromna sredstva koja su svakako doprinela i razvoju opštine. Otuda je nejasan motiv predsednika da na izrečen način komentariše poslovanje našeg preduzeća i time prouzrokuje nastanak nenadoknadive štete“, stoji u saopštenju Bon komerca.

 

Nedostaje još 3.000 stanova

„Dužnost nam je da upozorimo građane na stvari kojih moraju biti sami svesni, da sami sebe zaštite kada ih zakonodavac nije zaštitio. Posle Beograda i Novog Sada, Inđija ima najviše izgrađenih stambenih jedinica u odnosu na broj stanovnika – 440 stambenih jedinica godišnje, a to je znak ekonomske živosti grada. U stanogradnji je angažovano oko 1.200 radnika uključenih u 46 različitih delatnosti. U naredne tri godine Inđiji treba još 3.000 stanova. Pripremili smo plansku dokumentaciju i radimo na modelu za podsticaj stambene izgradnje poput subvencioniranja investitora sa prihvatljivim kamatnim stopama“, rekao je Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari