Gradski odbor Sindikata metalaca Kragujevca saopštava da je na jučerašnjem zajedničkom sastanku čelnika lokalne samouprave, predstavnika poslovodstva i sindikalnih organizacija Grupe Zastava vozila ocenjeno da je rešavanje statusa društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) na čijoj se evidenciji i dalje nalazi oko 4.

Gradski odbor Sindikata metalaca Kragujevca saopštava da je na jučerašnjem zajedničkom sastanku čelnika lokalne samouprave, predstavnika poslovodstva i sindikalnih organizacija Grupe Zastava vozila ocenjeno da je rešavanje statusa društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) na čijoj se evidenciji i dalje nalazi oko 4.500 prekobrojnih Zastavinih radnika „od presudne važnosti za Zastavu i Kragujevac“. Dodaje se da je ocenjeno i da bi „brzopleto i neprincipijelno nametanje rešenja, koje ne uvažava realno stanje i položaj zaposlenih u društvu Zastava zapošljavanje i obrazovanje, destabilizovalo proces proizvodnje i položaj preduzeća Grupe Zastava vozila, čime bi bile ugrožene vitalne funkcije u Kragujevcu, a moglo bi da dovede i do blokade određenih funkcija države Srbije“.
Krajem minule sedmice ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić je najavio da će ZZO konačno biti ugašen 31. avgusta, a da će radnicima na evidenciji tog društva biti ponuđen socijalni program, odnosno otpremnine. Najvećoj grupi prekobrojnih radnika sa evidencije ZZO, onima starim između 58 i 60 godina, nude se otpremnine od prosečnih 160 evra po godini staža.
„Nedvosmisleno je da Sporazum o restrukturiranju i transformisanju bivše Grupe Zastava, koji su, u leto 2001. potpisali predstavnici Vlade, poslovodstvo i sve sindikalne organizacije u Zastavi, nije stavljen van snage, te da, otuda, on i dalje važi do konačnog rešenja statusa ZZO, koje može, prema Sporazumu, da se pronađe jedino saglasnošu svih njegovih potpisnika. ZZO, dakle, ne može biti ukinut jednostranom odlukom Vlade“, navodi se u saopštenju za javnost izdatom nakon zajedničkog sastanka čelnika lokalne samouprave i predstavnika poslovodstva i sindikalnih organizacija Zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari