Lideri EU postigli su kompromisni sporazum o ostvarenju ambicioznih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena. Učesnici samita u Briselu usaglasili su stavove o mehanizmu koji će omogućiti državama Unije da smanje emisije ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. Mere koje bi trebalo da dobiju i podršku Evropskog parlamenta da bi postale zakon predviđaju da zemlje EU u ovom periodu povećaju korišćenje obnovljivih izvora energije za 20 odsto.

Lideri 27 članica Unije postigli su i principijelan dogovor o predlogu Evropske komisije o izdvajanju 200 milijardi evra za stimulaciju ekonomije. Najnovija verzija dokumenta sadrži odredbe o smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV), kao instrumenta koje države članice mogu da upotrebe ukoliko procene da je to potrebno, uprkos protivljenju takvim merama koje su iskazale pojedine zemlje. Analitičari tvrde da rasprave o ekonomiji odražavaju pesimističko raspoloženje da se Evropa i druge globalne sile suočavaju s pretnjom od „spirale recesije“. Prema rečima slovačkog premijera Roberta Fika, nekoliko njegovih kolega izreklo je mračne prognoze za narednu godinu i naglasilo da finansijski sektor još nije imun na krizu. Oni su takođe upozorili da postoji mogućnost da će finansijske instutucije biti u opasnosti od kolapsa.

Da bi sprečili takav scenario, lideri su najavili da će podržati stimulativne mere, kao što je smanjenje kamatnih stopa i podsticanje banaka da obezbede zajmove za kompanije i domaćinstva. „Evropski savet apeluje na banke i finansijske institucije da na najbolji način upotrebe sredstva koja su im na raspolaganju, pozajme novac privredi i obezbede niže kamatne stope klijentima“, navodi se u nactrtu zaključaka samita.

Neimenovani izvori iz Brisela tvrde da su učesnici samita postigli dogovor da tajni pregovori o predsedniku i šefu diplomatije EU počnu nakon novogodišnjih praznika, budući da je irska vlada potvrdila da će održati novi referendum o Lisabonskom sporazumu. Na takav korak Dablin se odlučio nakon što su se lideri Unije saglasili da će ponuditi Irskoj ustupke, što će omogućiti da Ugovor stupi na snagu do kraja 2009. Odbijanje Ugovora na prvom referendumu u junu blokiralo je realizaciju ovog projekta, osmišljenog u cilju pojednostavljenja procedure donošenja odluka unutar evropskog bloka. Irski premijer Brajan Kauen izjavio je da je ta država na pravom putu. Kandidati za dve najznačajnije funkcije u EU biće izabrani na samitu u decembru 2009, nakon intenzivnih pregovora koji će trajati tokom cele naredne godine. Bivši britanski premijer Toni Bler slovi za najozbiljnijeg kandidata za predsednika Unije.

 

Merkelova „usamljena figura“

London – Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je na ovonedeljnom samitu EU „usamljena figura“ zbog spora sa evropskim kolegama oko pitanja globalnog otopljavanja i ekonomske stagancije, piše britanski Gardijan. Taj list navodi da je nemačka kancelarka ranije zastupala svoju zemlju kao blagajnika Evrope i motor njene ekonomije, što više nije slučaj, budući da je u „otvorenom sukobu s glavnim evropskim partnerima iz Britanije i Francuske“. Nemačka se protivi širenju NATO, ne sarađuje dovoljno u Avganistanu, a što je najupadljivije, uprkos opštem evropskom raspoloženju, želi da razvije bliske i posebne odnose sa Rusijom premijera Vladimira Putina, ocenjuju analitičari. Zbog takvih stavova Nemačka, koja slovi za evropskog giganta, postaje sve više izolovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari