Američki predsednik Barak Obama i drugi svetski lideri rešili su da ostave po strani veoma komplikovan zadatak postizanja sporazuma o klimatskim promenama na globalnoj konferenciji narednog meseca u Kopenhagenu. Umesto toga saglasili su se da se u Danskoj postigne „politički obavezujući“ sporazum za najteža pitanja u budućnosti.

Na radnom doručku na marginama samita organizacije Azijsko-pacifičke saradnje, svetski lideri među kojima i Lars Rasmusen, premijer Danske i presedavajući klimatske konferencije, saglasili su se da spasu samit u Kopenhagenu narednog meseca tako što će biti usvojen pravno obavezujući politički sporazum.

Jučerašnja odluka ukazuje da su se pregovarači već pomirili sa onim što je neizbežno: predstavnici 192 države neće rešiti pitanje klimatskih promena ove godine. Razdor između siromašnih i bogatih, pa čak i među najbogatijim državama isuviše je veliki. Među glavnim preprekama za postizanje sporazuma u Kopenhagenu jeste i nesposobnost Kongresa SAD da donese klimatski i energetski zakon koji bi precizirao obavezujuće mete kada je reč o smanjenju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte u toj zemlji. Bez takvog aranžamana, druge nacije ne mogu da usaglase sopstvene obaveze.

Lideri Organizacije azijsko-pacifičke saradnje (APEK), uključujući predsednike SAD i Kine, obavezali su se juče u Singapuru da će odbaciti trgovinski protekcionizam i tražiti novu strategiju za ekonomski rast nakon najgore ekonomske krize koja je pogodila svet u zadnjih nekoliko decenija. Lideri APEK-a, koji zajedno čine više od polovine svetske privrede, najavili su da će nastaviti sa krupnim stimulativnim trošenjem dok se ne postigne dugotrajan ekonomski oporavak. U završnoj deklaraciji lideri Azije snažno su odbacili sve oblike protekcionizma i založili se za otvorena tržišta i uzdržavanje od podizanja novih barijera investicijama i trgovini roba i usluga.

Zemlje APEK-a smatraju da je neophodna saradnja da bi se otklonile trgovinske barijere i liberalizovalo tržište. Američki predsednik je apelovao na lidere Azije da rekonstruišu svoju privredu koja se bazira na izvozu i rade na balansiranom rastu, jer u suprotnom rizikuju „krizu za krizom“. On je rekao da je „halapljiva američka potražnja doprinosila rastu regionalnih ekonomija decenijama, ali kada je izbila kriza potražnja za azijskom robom je pala, što je produbilo recesiju“. Obama je naveo da su SAD zainteresovane za trgovinski sporazum koji bi mogao postati nukleus za stvaranje velike transpacifičke slobodne trgovinske zone koja bi pokrivala 2,6 milijardi ljudi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je protivljenje protekcionizmu u svim sferama, rekavši da je postignuta saglasnost da članice međunarodne zajednice ulože napore da bi se otklonio protekcionizam, ne samo u trgovinskoj sferi, već da se uopšte eliminiše, kako bi se ojačala svetska ekonomija.

Uprkos svim ovim saglasnostima i obećanjima, sa samita APEK -a obično ostaju upamćene grupne fotografije svetskih lidera odevenih u košulje raznih boja.

Medvedev i Obama gube strpljenje za Iran

Singapur – Američki i ruski predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev izrazili su razočaranost zbog iranskog odgovora na nuklearnu ponudu svetskih moćnika. Saglasili su se da su sankcije jedino rešenje ukoliko se Teharn uskoro ne saglasi sa predlogom Zapada, prema kojem bi Iran slao obogaćeni uranijum izvan granica svoje zemlje na čuvanje i eventualno njegovo pretvaranje u gorivo. Istakli su da nemaju više strpljenja za igre Teherana.

Novi sporazum Start do decembra

Singapur – Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da se nada će novi sporazum o smanjenju naoružanja Start sa SAD biti finaliziran do narednog meseca. „Nadam se da ćemo finalizirati sporazum do decembra, kao što smo se ranije dogovorili“, rekao je Medvedev nakon razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama samita APEK-a u Singapuru. Dve nuklearne sile obavezale su se da će zameniti sporazum o smanjenju i kontroli strateškog naoruažnja START-1, koji ističe 5. decembra, u sklopu napora da se obnove odnosi dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari