Debata o klimatskim promenama obeležila je treći dan zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, kada je izneto čvrsto obećanje da će do kraja godine biti postignut sporazum o klimatskim promenama.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon izjavio je da uspeh ovogodišnjih pregovora o sporazumu o globalnim klimatskim promenama zavisi od novca i apelovao na zvaničnike da izdvoje više finansijskih sredstava za borbu protiv globalnog zagrevanja. Kalderon će biti domaćin samita UN o klimatskim promenama u Kankunu krajem godine. Budući da konferencija o klimatskim promenama održana prošlog meseca u Kopenhagenu nije urodila plodom, polažu se nade da će se u Kankunu postići zakonski obavezajući sporazum o ograničenju emisija štetnih gasova. „Treba da pokušamo da učimo iz grešaka koje smo napravili u Kopenhagenu. Ako pronađemo ekonomski mehanizam, bili bismo na putu ka uspehu“.

Pošto zemlje na staklenim nogama izlaze iz recesije, ključni deo debate jeste obezbeđivanje garancije da napredak pozitivno utiče na životnu sredinu, ali da ne ugrožava bankarski sektor. „Potrebni su nam jasni ciljevi u privatnom sektoru“, rekao je direktor Reno-Nisana Karlos Gosn. On je podstakao saradnju među vladama i u privatnom sektoru kada je reč o klimatskom sporazumu, određivanju fiksne količine emisija štetnih gasova i cena za njihove emisije. Osnivač Majkrosofta Bil Gejts takođe je juče govorio na konferenciji u Davosu o tome kako obezbediti bolju humanitarnu pomoć za globalni razvoj. On je obećao 10 milijardi dolara za proizvodnju vakcine u narednoj deceniji u cilju smanjenja dramatične stope mortaliteta dece u najsiromašnijim zemljama sveta. Kako se procenjuje ovaj novčani izdatak Gejtsa mogao bi da spase osam miliona života.

EU neće dati spasilački paket za Grčku

Atina – Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu grčki premijer Jorgos Papandreu negirao je spekulacije da će Evropska unija morati da obezbedi spasilački paket za privredu njegove zemlje. U pojedinim novinskim izveštajima navodi se da će EU morati da obezbedi novac kao pomoć Grčkoj, čije javne finansije propadaju. Evropski lideri takođe su odbacili navode da će Grčka biti izbačena iz evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari