Opština Bijelo Polje i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, potpisali su u utorak sporazum o saradnji, u cilju zajedničkog interesa za unapređenje savremene umjetnosti i kulture i nastojanju da se uspostavi i intenzivira međusobna saradnja.

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina i Opština Bijelo Polje ovim sporazumom utvrđuju oblast i način međusobne saradnje, koja će se u zavisnosti od potreba i mogućnosti odvijati u oblasti unapređenja kulture manjina kroz osmišljavanje realizacije projekata iz različitih vidova umjetnosti, animacije stvaralaca, umjetničkih i srodnih asocijacija, državnih i drugih institucija kulture na izradi i realizaciji projekata od zajedničkog interesa. Takođe, ovim sporazumom je predviđeno organizovanje prezentacije umjetnika u zemlji i inostranstvu, predavanja, radionica, seminara, izrada različitih publikacija i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Senad Gačević kaže da ovaj sporazum predstavlja prvi papir dobre volje za saradnju, što znači da će sve opštinske institucije koje se bave kulturom biti uključene u zajedničke projekte Opštine i Centra. „ Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina za sada nailazi na potpunu verbalnu podršku i računam da će saradnja sa institucijama kulture biti onolika koliko novac bude dozvoljavao. Novca će biti nekada manje nekada više, aktivnosti će biti nekada manje nekada više, naše je da procese pokrećemo“, kaže Gačević.

Inače, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina je jedina institucija ovakve vrste, kako u Crnoj Gori tako i u zemljama u okruženju. Na ideju formiranja ovakvog centra došla je Vlada Crne Gore i, po mnogima, radi se o gestu dobre volje. Gačević kaže da je ova institucija politički odvojena i smatra da na taj način Vlada govori da želi da ima dodatnu pažnju kada je kultura manjina u pitanju. „ Vidjećemo da li će Vlada ovu instituciju naredne godine ispratiti sa značajnijim budžetom. Ono što znam, jeste da do sada samostalno radimo i ja ću se truditi da to tako i ostane“, ističe Gačević.

Prema njegovim riječima Centar trenutno radi na postavljanju ideologije i profilisanju. „Trenutno testiramo dobru volju i mogućnosti svih koji žele da sarađuju sa nama, a naredna faza našeg rada, koju smo već načeli u nekim sredinama, su kapaciteti nevladinog sektora. Naravno, važni su nam i nacionalni savjeti sa kojima smo već ostvarili kontakte, kao i istaknuti pojedinci iz kulture i umjetnici pripadnici manjina. Sve ovo bismo stavili u jedan kontekst koji se dalje širi u koncentričnim krugovima na okruženje prema susjednim državama koje su matične države nekih manjinskih naroda, u želji da na kraju najbolje kulturne proizvode manjina promovišemo i u većim evropskim centrima“, kaže Gačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari