Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da je na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču uspešno skrenuta pažnja na problem istrošenog nuklearnog goriva u Vinči.

Đelić je novinarima, nakon donatorske konferencije za dekomisiju reaktora u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, kazao da je zadovoljan učinkom srpske delegacije na 52. Generalnoj konferenciji IAEA.

– Na kraju učešća srpske delegacije na ovoj konferenciji možemo reći da je učinak bio dobar. Privukli smo pažnju celog sveta na problem istrošenog goriva u Vinči, koji mora biti rešen do sredine sledeće godine, da bi gorivo moglo biti preuzeto i otpremljeno u Rusiju do 2010. godine – kazao je Đelić.

On je naglasio da je sa delegacijom Rusije dogovoreno da se potreban međudržavni sporazum dovrši do kraja godine, a da do kraja januara 2009. godine on bude potpisan.

– Za finansiranje tog projekta dobili smo podršku SAD od tri miliona dolara i Češke u visini od milion dolara, a tražili smo podršku i drugih zemalja i međunarodnih organizacija – rekao je potpresednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija će iz budžeta morati da finansira deo projekta otpremanja istrošenog nuklearnog goriva iz reaktora u Vinči na reprocesiranje u Rusiju, za šta je potrebno još 25 miliona dolara.

Đelić je dodao i da je veoma važno i što je generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej, dobitnik Nobelove nagrade za mir, pristao da prvi put poseti Beograd sledeće godine na proleće, a do tada bi Srbija, kako je ocenio, trebalo da izglasa novi zakon o nuklearnoj bezbednosti, uspostavi nužne institucije i pristupi dodatnom protokolu o nuklearnoj brezbednosti u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari