Lider Demokratske unionističke partije DUP Jan Pesli i lider Šin Fein Martin Mekginis položili su juče zakletve na mesta šefa i zamenika šefa nove regionalne vlade jer se decentralizacija vlasti ponovo vratila u Severnu Irsku. Direktna vlast londonskih ministara nad Severnom Irskom zvanično je okončana juče u ponoć, gotovo pet godina otkako je ponovo stupila na snagu.

Lider Demokratske unionističke partije DUP Jan Pesli i lider Šin Fein Martin Mekginis položili su juče zakletve na mesta šefa i zamenika šefa nove regionalne vlade jer se decentralizacija vlasti ponovo vratila u Severnu Irsku. Direktna vlast londonskih ministara nad Severnom Irskom zvanično je okončana juče u ponoć, gotovo pet godina otkako je ponovo stupila na snagu. Protestantski lider DUP Jan Pesli, koji je decenijama odbijao da sarađuje s katoličkom manjinom u Severnoj Irskoj, izabran je juče za šefa nove mešovite vlade, zajedno sa svojim dugogodišnjim neprijateljima iz partije Šin Fein. Izbor Peslija (81) za „prvog ministra“ dvanaestočlane administracije nagoveštava novu eru za Severnu Irsku koja se već devet godina bori da izgradi katoličko-protestantsku administraciju. Pesli je, posle polaganja zakletve, obećao da će sarađivati s katoličkom stranom i vladom susedne Republike Irske. Njegov kolega iz Šin Fein i bivši komandant IRA Martin Mekginis (56) preuzeo je položaj zamenika prvog ministra.
Svih 12 funkcija podeljeno je na osnovu broja mandata koje dve partije poseduju u skupštini Severne Irske. Peslijevi demokratski unionisti dobili su pet mesta u kabinetu, dok je Šin Fein dobio četiri. Umereni protestanti partije Ulster unionista osvojili su dva, a umereni katolici iz Socijaldemokratske i laburističke partije samo jedno mesto. Britanski premijer Toni Bler i njegov irski kolega Berti Ahern otputovali su juče u Stormont kako bi prisustvovali svečanoj ceremoniji. Bler je rekao da je sporazum o podeli vlasti između protestantske većine i katoličke manjine jedno od najvećih dostignuća njegove 10-godišnje vladavine.
Po dolasku u Stormont Pesli je izjavio da je Severna Irska „na putu ka prosperitetu“. „Verujem da smo krenuli putem koji će nam vratiti mir i napredak“, dodao je on. Njegov kolega Mekginis rekao je kako je uveren da on i lider DUP mogu raditi zajedno. „Mi smo već donosili neke zajedničke odluke, ali nismo imali moć. Sada će se sve to promeniti i mi ćemo snositi odgovornost vladanja u interesu naroda“, rekao je Mekginis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari