Pregovori čiji je cilj da se postigne novi oružani dogovor između SAD i Rusije koji bi zamenio Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja (Start- 1), koji je istekao prošle godine, obnovljeni su juče u Ženevi. Start – 1, potpisan 1991, prestao je da važi 5. decembra prošle godine, te su Moskva i Vašington ostali bez režima kontrole naoružanja prvi put za 40 godina.

Iako su dve strane rešene da prevaziđu razlike i potpišu sporazum, analitičari smatraju da u slučaju da Obama ne uspe da ubedi Senat da podrži predloženi sporazum, trenutni vakuum u kontroli naoružanja mogao bi da bude nastavljen. Za ratifikaciju sporazuma neophodna je podrška 67 senatora. Nedavna pobeda republikanca Skota Brauna u trci za senatorsko mesto države Masačusets usložnila je Obamine teškoće, podgrejala opoziciju i unela neizvesnost među demokrate.

Očigledno je da će se naslednik sporazuma Start-1 suočiti sa velikim preprekama na putu dobijanja podrške u Senatu, smatra Sam Grin, zamenik direktora moskovskog Karnegi centra. On dodaje da je realnost „da u situaciji kada slede teški izbori, kao što je novembarski izbor novih članova Kongresa SAD, svašta može da postane talac politike. „Mislim da će Stejt department i administracija biti lukavi i rizikovati sporazum kao nešto najvažnije u ovoj političkoj sezoni, pred jesenju sezonu izbora. Obama bi mogao da kaže ukoliko sada ne ščepate sporazum, sačekaćete narednu godinu do njegove ratifikacije“.

Džejms Kolins, bivši američki ambasador u Rusiji u vreme administracije Bila Klintona, smatra da ratifikacija sporazuma zavisi od toga da li je u skladu sa vojnim stavom SAD, te da li ima saglasnost vojne i obaveštajne zajednice. Tokom proteklog meseca republikanci su u više navrata napadali Obaminu strategiju za Rusiju, direktno „upirući prstom“ na Vladislava Surkova, glavnog ideologa Kremlja. Surkov je za njih sinonim za uzmicanje od demokratije tokom Putinove ere. Prošle nedelje Surkov je posetio Vašington u svojstvu kopredsednika novog američko-ruskog intervladinog civilnog društva, radne grupe koju su ustanovili Obama i Medvedev. Majkl Mekfaul, Obamin specijalni pomoćnik i direktor odseka za ruske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost potcenjuje kontroverze vezane za Surkova. Mekfaul navodi da je bolje imati dobre odnose sa Rusijom, čak iako se oni baziraju na „neslaganjima“ nego „nemati nikakvu vezu sa onima sa kojima ne postoje slaganja“.

Pojedini, među kojima je Sergej Rogov, direktor moskovskog instituta za američko-kanadske studije, smatra da je Obama ipak zaslužan za poboljšanja u američko-ruskim odnosima. On smatra da je ključni test za odnose dveju zemalja upravo da li će Obama uspeti da progura novi sporazum Start. „Ukoliko sporazum bude potpisan, biće ostvaren napredak u mnogim oblastima. U suprotnom, ponoviće se stara priča, ceremonijalne deklaracije bez praktičnih dostignuća“.

Uprkos razdražljivoj klimi u Vašingtonu, veći deo stručne javnosti nada se da novi sporazum neće zavisiti od domaće izborne politike već da će se o njemu suditi na osnovu sopstvenih dobrobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari