Ruski predsednik Dmitrij Medvedev započeo je boravak u Karakasu potpisivanjem sporazuma o nuklearnoj saradnji koji će produbiti odnose Moskve i levičarski nastrojene Venecuele. Sporazum uključuje korišćenje nuklearne energije u civilne i miroljubive svrhe, izjavio je predsednik Venecuele Ugo Čaves.

 Medvedevu, prvi šef ruske države koji je posetio Venecuelu, priređena je bogata dobrodošlica tokom koje su vojnici pevali himne dve zemlje u dvorištu predsedničke palate koje je bilo ukrašeno palmama, fontanama i kipovima bogova. Potpisivanje nuklearne saradnje između Rusije i Venecuele poklapa se sa zajedničkom vojnom vežbom mornarice dveju zemalja koja treba da počne u vodama Kariba, a koju je Vašington odbacio kao nebitnu.

„U proteklih nekoliko godina znatno smo učvrstili saradnju koja se sada produbljuje. Smatram da imamo velike izglede za budućnost i na tome ćemo intenzivno raditi“, rekao je Medvedev nakon potpisivanja nuklearnog pakta. Nezavisno od tog dokumenta, ostali sporazumi između dve zemlje uključuju eksploataciju nafte, saradnju u oblasti industrije i liberalizacija viznog režima za građane obe zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari