Projekat stambenog zbrinjavanja prognanih i interno raseljenih lica koji je započeo proletos u četiri opštine je ušao u pretposlednju fazu. Potpisivanjem sporazuma između vlasnika seoskih kuća, izbeglica kao kupaca i Fonda za pružanje pomoći prognanim i interno raseljenim licima Vojvodine kao finansijera, zapravo je realizovana ova faza, tako da je od ukupno 36 kupljenih seoskih kuća sa okućnicom polovina za potrebe izbeglih u Sremskoj Mitrovici.

Ovo je izjavio direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći prognanim i interno raseljenima Radomir Pupovac u Sremskoj Mitrovici, prilikom potpisivanja ugovora.

On je naglasio da su agilnost lokalne samouprave, ali i potrebe zbog velikog broja izbeglica, razlog što je polovina kupljenih seoskih kuća sa okućnicom namenjena ovdašnjim izbeglicama. Što se tiče papirologije, ostaje još sklapanje kupoprodajnih ugovora i njihova uknjižba u sudu. Maksimalna vrednost seoskih domaćinstava je do 770.000 dinara, a korisnici mogu da dobiju određenu sumu novca, od istog fonda, radi renoviranja, opremanja kuće ili nekih neophodnih nabavki.

Jedan od onih koji su u Srem stigli u izbegličkoj koloni je i Tatjana Kunac iz Nove Gradiške, koja je majka dvoje male dece. Veoma je zadovoljna što je postala jedan od korisnika ove donacije i što će imati kuću sa okućnicom u Šašincima nadomak Mitrovice.

– Drago mi je što sam uspela, jer ćemo moja deca i ja konačno imati svoj krov nad glavom – rekla je Tatjana Kunac.

Načelnica Uprave za opšte i zajedničke poslove Vasilija Brocić podsetila je da je ove godine urađeno nekoliko projekata sa ciljem stambenog i uopšte zbrinjavanja izbeglica. Najvažnije je bilo obezbeđenje 34 stana, za isto toliko izbegličkih porodica, u zgradi u „Kamenjaru“ zajedno sa IOM-om. Otkupljeno je ranije sedam seoskih kuća, dodeljeno oko 75 paketa građevinskog materijala, podeljene tri montažne kuće, paketi razne pomoći, ogrev… Ovim tempom će se nastaviti, istakla je načelnica Vasilija Brocić, jer ima još ljudi koji nisu stambeno zbrinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari