Mitropolija crnogorsko-primorska optužila je RT Crne Gore da „podrškom lažnoj propagandi gospodina Steva Vučinića i njegovom otvorenom pozivu na jurišanje na Cetinjski manastir direktno širi versku mržnju i time ugrožava pravnu sigurnost Mitropolije, zakonom zagarantovanu imovinu“, prenosi Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju iz Mitropolije ističe se da je „javni servis Crne Gore istrajno najavljivao „rukopoloženje“ nekog arhimandrita Gorazda za episkopa tzv. CPC za Argentinu, a onda prikazivao taj protivpravni i antiverski čin, jer se ne radi ni o kakvom pravoslavnom arhimandritu, nego o nekakvom meksičko-argentinskom probisvetu“. Takođe se tvrdi i da se „RTCG stavila u službu ove ne nacionalne, nego nacionalističko-fašističke verske grupacije zvane CPC, šireći time laži i ugrožavajući elementarna verska, ljudska i imovinska prava Mitropolije crnogorsko-primorske“.

Povodom ovih optužbi, CPC ocenila je juče da SPC u Crnoj Gori, na čijem je mitropolit Amfilohije čelu, ima sve karakteristike političke partije, koja ne izlazi na izbore. U vezi sa rukopoloženjem Gorazda Glomazića za episkopa CPC u Argentini, iz CPC je saopšteno da mitropolit Amfilohije „neprekidno kleveta, etiketira, širi nacionalnu i versku mržnju, podele i sukobe, pravi zasede po putevima, ometa javni red i mir i poziva na linči obračun“. Takvo ponašanje i delovanje, kako je ocenjeno, potvrđuje SPC u Crnoj Gori kao političku, a ne kao crkvenu organizaciju, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari