Rumunski penzionisani vojni generali Viktor Atanasije Stankulesku i Mihaj Kicak uhapšeni su sinoćpošto su juče osuđeni na po 15 godina zatvora zbog izdavanja naredbe vojsci da otvori vatru na civile u Temišvaru u decembru 1989. godine.

Vrhovni sud je posle višegodišnjeg procesa koji je počeo 1999. godine, izrekao konačnu presudu dvojici generala na po 15 godina zatvora zato što su vojsci izdali naredbu da puca na antikomunističke pobunjenike u Temišvaru u decembru 1989. godine.

Dvojica generala su kategorično negirala da su izdala takvo naređenje zato što tada nisu bili na takvom položaju da bi mogli da odluče o tome. Pre hapšenja, general Viktor Atanasije Stankulesku je večeras održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da „žali što nije bio tretiran kao general i osuđen na smrt“ umesto što je bačen u zatvor zajedno sa ljudima koji su počinili krivična dela. Stankulesku je naveo da njegovom smrću neće nestati istina o revoluciji, većda je ta istina na deset kaseta od po 90 minuta, koje se nalaze u jednoj banci u Švajcarskoj. General Stankulesku je faktički preuzeo na nekoliko sati svu vlast posle pada diktatora Nikolajea Čaušeskua i njegove supruge Elene, a prva mera koju je preuzeo, bila je da naredi vojsci da se povuče u kasarne kako bi se izbeglo krvoproliće. On je danas naglasio da sada žali što je odmah posle prevrata predao vlast ljudima „koji su ga razočarali“ i da on nije kriv za krvoproliće, većda je sve učinio da ga zaustavi. Stankulesku u izjavi aludira na političkog vođu prevrata i bivšeg predsednika Jona Ilijeskua kome je nekoliko sati posle pada Čaušeskua predao vlast i prihvatio da sa njim sarađuje kao ministar odbrane u prvoj tada formiranoj vladi. Generali su izjavili da neće preživeti 15 godina u zatvoru s obzirom da imaju više od 80 godina i da su bolesni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari