Zaključkom Vlade RS, na predlog Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, 4. decembra 2013. godine imenovani su novi članovi Skupštine PD „RIO“ doo Kostolac i to: Miroslav Živojinović iz Maljurevca, Mirjana Milošević iz Kostolca, Tijana Muljajić iz Kostolca i Milić Jovanović iz Požarevca.


– O promeni članova Skupštine Privrednog društva saznali smo sledećeg dana iz medija i to u izbornoj kampanji SNS, pred izbore u Kostolcu koji su održani 15. decembra, rekao nam je Saša Matić, predsednik Sindikata PD „RIO“ i predsednik Štrajkačkog odbora, i nastavio: U saopštenju SNS iz Kostolca navedeno je da su u večernjim satima u sredu, 4. decembra, na sednici Vlade RS razrešeni dosadašnji članovi Skupština PD izdvojenih iz sistema PD „TE – KO Kostolac“ i postavljeni novi, svi iz Kostolca. Toliko o predizbornim obećanjima da su svi iz Kostolca.

Zaključak Vlade RS u PD „RIO“ doo Kostolac stigao je 24. decembra i u ovom dokumentu navedeno je da će ovlašćenje predsednika Skupštine vršiti Miroslav Živojinović iz Maljurevca.

– Odluku o imenovanju pomenutog zaposleni PD „RIO“ doo Kostolac smatraju neodrživom jer je Živojinović bivši radnik preduzeća, koji je dobio otkaz Ugovora o radu u 2012. godini zbog povreda radnih obaveza utvrđenih Ugovorom. On vodi dva sudska spora protiv PD „RIO“ i njegovim preuzimanjem funkcije narušili bi se međuljudski odnosi i radna atmosfera, od čega niko ne bi imao koristi, naveo je Matić.

– Od saznanja za postavljenje Miroslava Živojinovića zaposleni PD „RIO“ obratili su se dopisima sledećim državnim organima – Vladi Srbije, resornim ministarstvima, republičkom parlamentu i predstavnicima lokalne samouprave. Do 13. januara 2014. godine nismo dobili nijedan odgovor i od sledećeg dana zaposleni su doneli odluku o štrajku upozorenja, a od 18. januara stupili smo u štrajk sa jedinim zahtevom da Miroslav Živojinović ne bude predsednik Skupštine „PD RIO“.

– Odgovor od Ministarstva privrede sa zaključkom da je povodom spornog imenovanja, a na osnovu našeg dopisa i prosleđene dokumentacije, neophodno da se obratimo Agenciji za borbu protiv korupcije, kao nadležnom organu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa, dobili smo 21. januara, a Agenciji smo se obratili već sledećeg dana. Odgovor od Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave da povodom predstavke koju smo im dostavili Ministarstvo nema nadležnosti u navedenoj oblasti pa, s tim u vezi, ne može preduzeti mere za koje nije ovlašćeno, kao i da očekuju da će nadležni organi postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima dobili smo 22. januara, a ponovo smo se dopisom obratili 24. januara Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstvu pravde i državne uprave, rekao nam je Saša Matić.

Podršku u štrajku zaposlenih PD „RIO“ do sada su dali sindikati Termoelektrana i Kopova „Kostolac“, kao i sindikat PD „Standard“ doo Kostolac.

– Zaposleni PD „RIO“ do ove situacije nisu bili ni u jednom štrajku, naše PD se bori na tržištu i učestvuje na otvorenim postupcima javnih nabavki. Po dobijenim ugovorima uvek smo istrajavali i rokove ispoštovali i redovno primamo zarade. Po saznanju da je i pored ove situacije, održana sednica Skupštine PD „RIO“, mi nastavljamo sa štrajkom do ispunjenja našeg zahteva, a to je da Miroslav Živojinović ne bude predsednik Skupštine PD „RIO“, uz očekivanje da je naš zahtev opravdan zakonski i moralno. Od početka smo nastupali kako je i normalno, od lokala prema vrhu i medijima smo se obratili tek kada smo shvatili da u lokalnoj vlasti nema volje, ne samo da se ovaj problem reši već smo uvučeni u igru koju smo odmah odbacili kao neprihvatljivu, a to je da razgovaramo pojedinačno i poverljivo, tako da smo se oslonili na državne organe u vrhu. Od gore pomenute Agencije za borbu protiv korupcije očekujemo odgovor koji će potvrditi da smo u pravu, a to je da postoji sukob interesa. Pored te potvrde naših sumnji, postoje i drugi „sukobi interesa“ koje smo većina osetili na svojoj koži, a naročito je osetio „RIO“ kao preduzeće, međutim veštim igrama i manipulacijama Miroslav Živojinović je mnoge dokaze sakrio ili je izbegao njihovo postojanje, ali je za takav rad, odnosno nerad na kraju i dobio otkaz Ugovora o radu, istakao je predsednik Štrajkačkog odbora.

– Ne vraćajući se na prošla vremena kada su se takve stvari dešavale u našoj firmi, poslednja dešavanja i to zloupotrebljavajući imenovanje od strane predsednika Vlade, očigledna je manipulacija koja će se koristiti za dalje sticanje lične koristi. Naime Zahtev u ime Skupštine društva nosi datum 20.1.2014. godine, šalje se 21.1.2014. godine iz pošte u Malom Crniću, gde Živojinović radi kao direktor JKP „Čistoća“, a u Zahtevu se traži dostava Statuta u roku od tri dana, kako bi se Skupština održala i na kraju u potpisu je Miroslav Živojinović, koji tako važan dokumenat nije ni potpisao (takvo pismo mogao je bilo ko da napiše i pošalje). Dalje 24.1.2014. godine održava Skupštinu, dakle bez saznanja i poziva direktora PD „RIO“, bez pomenuta tri dana roka i roka putovanja pošte i bez Statuta, što će u saopštenju Skupštine PD „RIO“ biti iskorišćeno kao da tražena dokumentacija nije dostavljena, jer će biti pomenuto traženje ne samo Statuta, već i više drugih dokumenata. Staje se, u saopštenju Skupštine, u odbranu državnog kapitala, a sa druge strane ne bi bilo apsolutno nikakvih problema da se nije insistiralo na postavljanje baš Miroslava Živojinovića i baš u PD „RIO“ za predsednika Skupštine, jer zaposleni su svesni da ne mogu imati uticaja na sastav skupštine, kao i na njihov rad, ali što je mnogo mnogo je. Na kraju mi zaposleni najviše rizikujemo stavljajući se na stranu očuvanja zakona i državnog kapitala, dakle sa čistim motivom da sačuvamo radna mesta i firmu, za razliku od motiva koji proizilazi iz gore pomenutih činjenja od samog predloga za ulazak u Skupštinu u preduzeće gde je dobio otkaz, u preduzeće protiv kojeg podnosi tužbu i u preduzeće gde ga većina ne želi, zaključio je Saša Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari