Polazeći od činjenice da su u svojim pisanim izjavama dostavljenim Skupštini opštine Inđija osporili ostavke koje je predsednik SO Marijan Rističević pročitao na prekinutoj sednici 10. septembra, Ministarstvo za državnu upravu smatra da se u konkretnom slučaju nisu stekli uslovi za prestanak mandata odbornicima dr Ruži Avalić, dr Zdenku Gajiću, Manetu Batalu, Radmili Doboš i Stanislavi Dobrić, kaže se u dopisu koje je potpisao ministar Milan Marković, a koji je dostavljen Skupštini opštine Inđija.

Polazeći od činjenice da su u svojim pisanim izjavama dostavljenim Skupštini opštine Inđija osporili ostavke koje je predsednik SO Marijan Rističević pročitao na prekinutoj sednici 10. septembra, Ministarstvo za državnu upravu smatra da se u konkretnom slučaju nisu stekli uslovi za prestanak mandata odbornicima dr Ruži Avalić, dr Zdenku Gajiću, Manetu Batalu, Radmili Doboš i Stanislavi Dobrić, kaže se u dopisu koje je potpisao ministar Milan Marković, a koji je dostavljen Skupštini opštine Inđija. Ministartvo ukazuje na to da su nadležni organi Opštine dužni da postupe u skladu sa zakonskim propisima i omoguće pomenutim legalno izabranim odbornicima da nesmetano obavljaju svoju funkciju.
Da podsetimo, Marijan Rističević je 10. septembra, na početku sednice SO pročitao navodne ostavke petoro odbornika i konstatovao prestanak njihovih mandata, kršeći zakon o lokalnim izborima u kome se kaže da Skupština konstatuje njihove ostavke, a ne sam predsednik, kao i pravilnik o radu SO Inđija jer je ostavke konstatovao ne sačekavši da mandatno-imunitetna komisija dostavi izveštaj Skupštini o razlozima prestanka mandata petoro odbornika.
Odbornici čije su ostavke pročitane još su 2006. godine Rističeviću dostavili pisane izjave u kojima su naveli da se ne odriču svojih mandata i da ubuduće žele da nastupaju kao samostalni odbornici. Da bi u to bili sigurni, članovi mandatno-imunitetne komisije su odmah nakon prekida sednice od petoro odbornika zatražili da im dostave nove izjave kako bi se utvrdilo da li su u međuvremenu promenili mišljenje. Pošto su i u ovim izjavama odbornici jasno naveli da žele da zadrže svoje mandate, kao i da su ostavke koje je pročitao Rističević falsifikat, komisija je sačinila izveštaj u kojem se kaže da ne postoje razlozi za prestanak mandata tih pet odbornika.
– Ministarstvo za državnu upravu je samo potvrdilo ono što smo mi odmah i govorili, da je Marijan Rističević na nelegalan način, čitajući falsifikovane ostavke, pokušao da oduzme mandate pet odbornika i na taj način spreči svoju smenu. Koliko znamo, svih pet odbornika su podneli krivične prijave protiv NN lica nadležnom tužilaštvu zbog podnošenja falsifikovanih ostavki i mi očekujemo da budu pokrenuti odgovarajući sudski postupci, rekao je predsednik demokrata u Inđiji Branko Radaković i dodao da je očigledna zloupotreba službenog položaja samo dodatni razlog za smenu Rističevića, na čemu će DS insistirati.
Sednica Skupštine opštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrešenju Marijana Rističevića zakazana je za 5. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari