Sporno pitanje na završnom ispitu iz istorije: Da li je u pitanju ideološka manipulacija ili navođenje učenika na razmišljanje?

Ostavite komentar


  1. Да се не изненадите кад осванете у „Демократској Народној Републици“…

  2. Srbija se nikad nije oslobodila komunista Da li oni dolaze pod maskom nvo,jugosa,db ili sns radikala nebitno

  3. Prema autoru pitanja o hladnom ratu, Staljinov SSSR (gulazi, čistke, ubijanje sveštenika i monaha i mnogih drugih) bio je demokratska zemlja. Hej informbirovci, jošte živi duh naših dedova…

  4. Ko je istoriji kriva što se desila?
    Izgleda da je i za to kriva demokratska tradicija Zapada.

  5. Osnovno pitanje je pogresno,gde je navedeno da sssr i njegove kolonije se bore za demokratiju,sto je jedna apsolutna laz,druga laz je da zapad gusi demokratiju. Ovde nisu u pitanju greske ,nego priglupo laziranje istorije.

  6. Osetili smo i osecamo i dalje americku demokratiju sirenu uranijumom Gde su Avganistan, Koreja, zemlje srednje i juzne Amerike koje su razorene poput Paname, Salvadora, Kube…prave demokrate, nema sta, a to samo u periodu Hladnog rata, koji uzgred budi receno i dalje traje…

  7. Vishe vas niko ne shvaca ozbiljno. Vise je to histerija nego (h)istorija.

  8. Zar vi stvarno učite o Hladnom ratu u kojem je jedna steana, SSSR, bio borac za demokraciju?!

  9. Sta kao sovjetski blok je olicavao demokratiju, a Britanija i SAD nasuprot?
    I onda se cudimo. Ove zemlja ja na zalost prepuna staljinistickih ludaka!

  10. Odgovor znam, na vrh mi je jezika. Pošaljite mi mail pa ću vam odgovoriti. Sutra.

  11. Ko ume da cita s razumevanjem sve lepo pise u pitanju. Posto je SSSR moze biti samo Drugi Sv.ili Hladni rat. A ako znamo da Drugi SR nije počeo između SSSR I SAD ostaje samo jedan odgovor kao tačan. I lepo pise da je tekst istorijski a vecina iz tog perioda je propagandna, bilo da je iz „demokratske“ ili demokratske zemlje.

  12. 90 posto dece ne zna oba pisma kako treba da pise, stampanim i pisanim slovima a oni da rade analizu iatoriskih navoda. Mozda ovi iz kruga 2 sto su imaju sve resurse. Ostali … tesko.

  13. Neki stvarno hoce da testovi budu tipa oboj kvadrat. Ovo se uci u osmom legitimno pitanje i ocita definicija hladnog rata nema razmisljanja uopste.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.