"Kad god ima neki problem, režim kreće u rat protiv neprijatelja": Koliko je opasno prikazivanje spota protiv Nove i N1? 1Foto: Screenshot/TV N1, ilustracija: Danas

Kampanja protiv televizija N1 i Nove započeta na pojedinim tabloidima pre dva dana se proširila i na televizije sa nacionalnom frekvencijom. U navedenom spotu se manipulacijom novinari ove dve televizije optužuju za hajku na Vučića.

Komentarišući to, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić samo je ponovila ono što se u tom spotu čuje, navodeći da to nije targetiranje profesionalnih medija.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da spot nije gledao, ali imajući u vidu niz prethodnih propagandnih spotova iz „kuhinje Željka Mitrovića“, može se pretpostaviti da je reč o još jednom skretanju pažnje javnosti.

"Kad god ima neki problem, režim kreće u rat protiv neprijatelja": Koliko je opasno prikazivanje spota protiv Nove i N1? 2
foto FoNet/Zoran Mrđa

„Naime, kada god režim ima neki problem, u ovom slučaju je reč o rudarenju litijuma u dolini Jadra, režim kreće u kampanju protiv svojih neprijatelja. Sada su iskoristili atentat na Trampa da trube o navodnoj ugroženosti nepomenika i optuže one koji jedini daju prostor kritičarima nenarodnog režima. Cilj je zastrašivanje novinara i zatiranje i to malo kritike koja se još može čuti“, ukazuje Bakić.

Slobodan Ćirić, potpredsednik Udruženja novinara Srbije, objašnjava da nastavak kampanje targetiranja medija koji imaju kritički odnos prema vlasti samo stvara nove prilike da bezbednost novinara tih medija bude ugrožena.

"Kad god ima neki problem, režim kreće u rat protiv neprijatelja": Koliko je opasno prikazivanje spota protiv Nove i N1? 3
foto UNS

„Da sve bude gore, kampanja se vodi preko medija sa nacionalnom frekvencijom što znatno proširuje mogućnosti targetiranja i ugrožava ionako krhku slobodu medija u Srbiji. Neke od tih pretnji već su upućene putem društvene mreže X, što je UNS osudio uz zahtev Tužilastvu za visokotehnološki kriminal da pronađe odgovorne“, navodi Ćirić.

On dodaje da su zastrašivanje i pretnje novinarima neprihvatljivi, te da njihovi činovnici moraju snositi odgovornost.

„Posebna bruka za sve nas na medijskoj sceni Srbije je činjenica da ovde, osim političara, kampanju protiv nekih ovdašnjih medija vode drugi ovdašnji mediji. Kao novinar i potpredsednik UNS-a, to doživljavam kao veliki poraz struke i apelujem, molim da to prestane“, naglašava Ćirić.

Đorđe Pavićević, narodni poslanik i profesor Fakulteta političkih nauka, ističe da su zbrinjavajuće razmere širenja straha i panike u vezi sa stepenom ugroženosti predsednika države, njegove porodice, ali i države Srbije.

"Kad god ima neki problem, režim kreće u rat protiv neprijatelja": Koliko je opasno prikazivanje spota protiv Nove i N1? 4
Đorđe Pavićević/Foto: N. Kovačević

„Poseban otužan je kontekst u koji se to stavlja, jer je najpoznatija upotreba takvog objašnjenja, da dehumanizacija prethodi eliminaciji, ona koja je vezana za eliminaciju Jevreja, a koju je najpre ponudila Hana Arent, a kasnije i drugi. Intezitet ove kampanje je zabrinjavajući jer može biti najava preventivnih represivnih mera i opravdanje za njih, jer građanke i građani više ne gutaju olako fantastične konstrukcije vezane za odgovornost predstavnika vlasti za stanje stvari u društvu, a najnoviji slučaj je projekat Jadar“, ukazuje Pavićević.

Objašnjava da gubitak podrške vlast namerava da nadomesti viškom represije i zastrašivanja.

„N1 i Nova vide se kao najveća prepreka ka neometanom širenju izopačene slike realnosti prema standardima Aleksandra Vučića i njegovog okruženja. Ovoga puta, postoji dosta razloga za brigu“, zaključuje Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari