Košarkaši reprezentacije Makedonije šokirali su domaću ali i svetsku javnost nakon pobede nad reprezentacijom Grčke (72:58) na EP u Litvaniji ostvarujući istorijski uspeh koji u svetlu dugogodišnjeg političkog spora sa južnim susedima oko imena ima i svoju političku dimenziju, navode mediji u Skoplju. Elektronski mediji preciziraju da je uspeh „utoliko veći što je kvota na kladionicama za pobedu Makedonije bila veća od pet“.


U svim gradovima širom Makedonije gde se u kafićima i na otvorenom gledao direktan prenos utakmice sa Grčkom bučno se navijalo, a nakon pobede usledilo je slavlje. Ulicama Skoplja više sati prolazili su automobili okićeni zastavama Makedonije. Više hiljada građana okupilo se u centru Skoplja kod spomenika Aleksandru Makedonskom, gde je usledilo veliko slavlje. Odmah nakon pobede premijer Nikola Grujevski, kako navodi Makedonska informativna agencija (MIA) telefonom je pozvao selektora Marina Dokuzovskog i čestitao mu na pobedi.

– Ovo je uspeh za koji su najzaslužniji igrači i stručni štab, ali je to uspeh i za sve građane Makedonije i primer kako se trudom, željom i zalaganjem, kao što su to pokazali košarkaši progres i uspeh u svakoj oblasti mogu dostići – prenela je izjavu Grujevskog pres služba njegovog kabineta navodeći i njegove reči „da je pobeda učinila gordim svakog Makedonca“. Ovde se podseća i na reči selektora reprezentacije Dokuzovskog „da njegovom timu više leži igra Grka nego Crne Gore“, od koje su Makedonci i poraženi na startu EP. Junaci istorijske pobede nad Grcima su Lester Bo Mekejleb koji je postigao 27 koševa i imao četiri skoka i isto toliko asistencija, uz odlične partije koje su pružili Pero Antić, Todor Gečevski i Đorđi Čekovski .

– Više nismo autsajderi i mislim da smo na putu da ostvarimo istorijski uspeh plasmanom u drugi krug prvenstva – rekao je za Makedonsku radio televiziju (MRT) selektor Dokuzovski navodeći da za to iz preostale dve utakmice treba zabeležiti bar jednu pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari