Velika Britanija, London, njihovi stanovnici i ceo svet očekuju dosta od tridesetih, jubilarnih Olimpijskih igara, a predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog i pre njihovog početka, u prestonici ove ostrvske zemlje, ubeđen je u uspeh najvećeg planetarnog sportskog takmičenja.

– Na kraju svakih olimpijskih igara predsednik MOK-a treba da pokuša da 16 dana takmičenja opiše jednostavnom frazom. Veličanstveno, nezaboravno, izuzetno samo su neki od opisa koji su upotrebljeni za vreme mog mandata predsednika. Kako će se pamtiti London? Po obaranju rekorda? Svakako. Po kiši? Držimo palčeve. Po zabavi? Definitivno. Bez obzira na nepredvidivu britansku klimu, o kojoj se mnogo pričalo, same Igre već imaju sve elemente potrebne za uspeh. Ne samo tokom takmičenja, već i dugo nakon što se plamen ugasi – predviđa prvi čovek MOK-a, zadovoljan velikim i osmišljenim infrastrukturnim investicijama u Londonu, kao zalogom za lepšu budućnost njegovih žitelja.

A ovaj uglađeni i sposobni Belgijanac, bez ijedne mrlje u funkcionerskoj karijeri, retko je grešio i još ređe gubio bitke tokom svog vođenja najmoćnije sportske institucije na svetu, na čijem je čelu još od 16. jula 2001, kada je odneo pobedu nad Južnokorejcem Un Jongom Kimom, Kanađaninom Ričardom Paundom, Amerikankom Anitom Defranc i Mađarom Palom Šmicom, zamenivši, više od dve decenije, neprikosnovenog Huana Antonija Samaranča. Geslo njegove kampanje bili su „smanjiti budžet i gigantizam Igara“, „što manje skupe tehnologije, što više sportista“, s kojima je toliko blizak da je, kao nijedan njegov prethodnik, živeo u olimpijskom selu za vreme OI u Solt Lejk Sitiju. Višegodišnji predsednik OK Belgije i Evrope ostaće upamćen i po izbacivanju bejzbola i softbola sa liste olimpijskih sportova, protivljenju uvrštavanja Formule 1 na istu, zalaganju za učešće dama iz Saudijske Arabije na Igrama u Londonu i finansijskoj stabilizaciji MOK-a, čije rezerve iznose skoro 600 miliona dolara.

Rog je rođen 2. maja 1942. godine u belgijskom Gantu, gde je završio studije medicine, a potom i specijalizovao ortopedsku hirurgiju i sportsku medicinu. Kao skiper nacionalnog jedriličarskog tima učestvovao je na čak tri olimpijade – 1968. u Meksiku, 1972. u Minhenu i 1976. u Montrealu. Nijednom nije uspeo da se okiti nekim odličjem, ali je zato jednom bio svetski šampion, dva puta vicešampion, a čak u 16 navrata nacionalni prvak.

Pored jahtinga, bavio se i ragbijem, gde je uspeo da dogura i do reprezentacije Belgije. S ekipom Genta, čiji je sada počasni predsednik, osvojio je jednu titulu prvaka. Pored visokog akademskog obrazovanja i sportskih uspeha, Rog je i poznat kao poliglota, jer govori holandski, francuski, engleski, valonski i španski. Ljubitelj je moderne umetnosti, istorijske i naučne literature, oženjen je En Rog, s kojom ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari