Američki predsednik Barak Obama obelodanio je juče planove o uvođenju novih mera bezbednosti u avio-saobraćaju, pokrenute u cilju sprečavanja terorističkih akcija poput neuspelog napada na američki putnički avion koji je iz Amsterdama leteo za Detroit. Odgovornost za napad preuzeo je Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalac koji je kazao istražiteljima da su ga pripadnici Al Kaide obučili i snabdeli eksplozivom, a vlasti SAD veruju da je on bio na obuci u Jemenu.

Nakon sastanka sa visokim zvaničnicima, uključujući državnu sekretarku Hilari Klinton, ministra odbrane Roberta Gejtsa, direktora Centralno obaveštajne agencije (CIA) Leona Panetu i šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera, Obamin tim je saopštio da će u prvoj fazi sprovođenja reformi biti proširene liste osumnjičenih za terorizam kojima će biti zabranjen ulazak u državu, kao i da će biti pojačan nadzor na aerodromima. „Unapredićemo naš sistem praćenja osumnjičenih jer želimo da osujetimo pokušaje ekstremista da izvedu terorističke napade“, navodi se u dokumentu koji je javnosti predočila Bela kuća. Obamin portparol Bil Barton naglasio je da je već uveden pojačan nadzor putnika i da će ubrzo biti uvedena zabrana ulaska u državu za nekoliko desetina ljudi.

U okviru reformi SAD će takođe pojačati vojnu i obaveštajnu saradnju s vlastima u Jemenu, kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv pripadnika regionalnog ogranka Al Kaide. Ostale bezbednosne procedure predviđaju pojačanu kontrolu putnika koji u SAD budu stizali iz Nigerije, Jemena, Pakistana, Avganistana, Saudijske Arabije i još devet zemalja, koji će biti u potpunosti skenirani pre ukrcavanja u avion. Najnoviji potez Obamine administracije izazvao je oštre kritike dela javnosti u toj državi, koji optužuje Vašington da na taj način raspiruje predrasude o pripadnicima pojedinih naroda. „Ljudi se sumnjiče za povezanost sa terorizmom samo zbog toga što dolaze iz određenih država“, smatra Navar Šora, pravni zastupnik američkog Komiteta za borbu protiv diskriminacije. Štaviše, nekadašnji američki zvaničnik Leri Džonson ocenio je da je „apsurdno“ praviti takve liste i postavio pitanje zašto na spiskove država koje navodno sponzorišu terorizam nisu stavljene i države poput Egipta, Nigera i Malija. S druge strane, većina putnika pozdravila je Obaminu odluku, uprkos zabeleženim višečasovnim kašnjenjima zbog novih mera bezbednosti.

Otvorena američka ambasada u Jemenu

Američka ambasada u Jemenu juče je ponovo otvorena, dan nakon što su jemenske snage ubile dvojicu pripadnika Al Kaide, koji su, navodno, pretili da će izvršiti napade na objekte te države. Britanska i francuska ambasada su i dalje zatvorene, dok ostala njihova predstavništva rade uz ograničen pristup kancelarijama. „I dalje postoje pretnje od terorističkih napada na američke objekte i pozivamo Amerikance u Jemenu da budu oprezni i da preuzmu mere bezbednosti“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari