Pravovremenim reagovanjem pripadnika Sektora za vanredne situacije i svesrdnim angažovanjem pripadnika Vojske Srbije, na brdu Ćava kod Kraljeva sprečena je katastrofa velikih razmera, rekao je posle obilaska područja ugroženog požarom u naselju Jovac kod Kraljeva načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.


Pošto je iz vazduha video akciju u kojoj je iz pet gradova učestvovalo 60 vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije, on je izrazio očekivanje da će požar u večernjim satima biti potpuno lokalizovan.

„U gašenju je pomagalo više od 150 pripadnika Vojske Srbije i tri helikoptera. Požar je ugrozio stambene i vojne objekte u blizini. Izgorelo je 40 hektara šume, ali je spaseno 120 hektara šume koja se širi niz padinu“, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, Beograd je samo juče imao više od 60 intervencija vatrogasnih ekipa, a maksimum za poslednjih 40 godina je 112 intervencija jednog julskog dana 2007. godine.

Marić je rekao da ulazimo u period kada dugotrajna suša, uz pomoć vetra, rezultira ovakvim požarima, a pred nama su i dalje izuzetno topli dani. Kako je najavio, danas u 14 časova stižu ruski vazduhoplovi koji će pomoći da vatrogasci u Srbiji lakše obavljaju svoj posao. „Prema našim saznanjima, ovaj požar izazvao je ljudski faktor, ali ostavimo da predstavnik Policijske uprave u Kraljevu izađe sa saopštenjem“, rekao je Marić.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da je najdramatičnija situacija bila u jutarnjim satima, kada je vetar bio najjači i kada je na Ćavi buktao požar širine skoro kilometar.

Prema rečima pukovnika Saše Nikitovića, zamenika komandanta 98. vazduhoplovne brigade sa sedištem u Lađevcima, vojska se u gašenje požara uključila oko 15 časova, nakon što ih je komandir straže obavestio da se vatra približila na oko kilometar od njihovog vojnog skladišta u Jovcu.

„Najveći deo posla odradila su tri helikoptera HT 40, dva iz Niša i jedan iz Batajnice, koja nose vedra sa dve tone vode. Aerodrom Lađevci je poslao tri vojna vozila da ovaj požar gase sa zemlje. Požar je prišao na 600 metara do skladišta, ali je pre pola sata ugašen“, rekao je Nikitović. On je dodao da helikopteri mogu da gase požar sve do mraka, a onda će biti na raspolaganju od ranih jutarnjih časova, ako za tim bude bilo potrebe. Nalet helikoptera u jednom smeru trajao je po četiri minuta, što znači da je na svakih osam minuta delovano u samo srce požara.

Izgorelo sto hektara šume

U Kraljevu, Raškoj i Ušću za tri dana izbilo je 36 požara u kojima je izgorelo 100 hektara šume. Požari na više lokacija oko Kraljeva su pod kontrolom. Samo na Željinu kod Ušća i na Stolovima iznad Kraljeva izgorelo je po 40 hektara guste borove šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari