Za utorak 2. juna u 10.00h zakazano je novo iseljenje jedne od 87 porodica koje žive u smeštajnim kapacitetima „Trudbenik gradnje“, ovog puta iz objekta u Jurija Gagarina 139.

Jedini krivac za beznadežan položaj u kom se danas nalaze bivši radnici „Trudbenik gradnje“ jeste država Srbija, odnosno kreatori državne politike privatizacije i Agencija za privatizaciju kao izvršilac ove politike.
Agencija za privatizaciju je u postupku restrukturiranja i pripreme za privatizaciju KMG „Trudbenika“ imala priliku i da trajno reši status stanara „Trudbenikovih“ smeštajnih kapaciteta, i da obezbedi da preduzeće nakon privatizacije nastavi sa radom i sačuva radna mesta, međutim Agencija i njeni savetnici su odlučili da „Trudbenik“ unište i da ostave radnike i bez posla i bez krova nad glavom. Jedan od dokaza za ovu tvrdnju je pismo koje je Agenciji novembra 2006. godine uputila austrijska kompanija STRABAG, zainteresovana za kupovinu „Trudbenika“. STRABAG je tražio od Agencije da izuzme samački hotel „Trudbenika“ iz privatizacije, u cilju izbegavanja nerešivih socijalnih problema, što je sasvim razuman zahtev potencijalnog kupca zainteresovanog za delatnost preduzeća, a ne za mešetarenje njegovim nekretninama. Agencija nije uvažila molbu STRABAG-a, a „Trudbenik“ je marta 2008. godine kupila MONTERRA Dragana Kopčalića. MONTERRA se odmah po kupovini „Trudbenika“ usredsredila na izbacivanje radnika iz smeštajnih kapaciteta, dok je „Trudbenik“ gubio posao za poslom, da bi na posletku otišao pod stečaj.
Stečajni upravnik „Trudbenika“ koji danas izbacuje 87 porodica na ulicu samo je poslednji izvršilac državne politike pljačke i državnog zataškavanja pljačke: Agencija je mogla da uvaži molbu STRABAG-a, u cilju izbegavanja nerešivih socijalnih problema, ali je učinila suprotno; Vlada je 2012. godine obećala da će ispraviti nepravde u 24 privatizacije, među kojima je i „Trudbenik“, al ii ona je učinila suprotno.
Ne ostaje nam ništa drugo nego da u utorak 2. juna u 10.00h sprečimo da 87 porodica bivših radnika „Trudbenika“ ostane bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari