U organizaciji Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti grada Požarevca, održana je tribina, na kojoj su gradonačelnik, Miodrag Milosavljević, predstavnici sindikalnih organizacija i direktori javnih preduzeća, upoznati sa restruktuiranjem javnih i javno-komunalnih preduzeća, ali i nacrtima Zakona o komunalnim delatnostima.


Prema rečima predsednika Sindikata komunalno-stambene delatnosti Srbije, Milana Grujića, ovaj Sindikat je prvi put uspeo da iz zvanične procedure izbaci jedan zakon koji ne odgovara ni vremenu, ni potrebama komunalne delatnosti. -Zakon treba da uredi oblast koja treba da predvidi mogućnosti ulaska privatnog kapitala kroz privatno partnerstvo i da se odredi metodologija za utvrđivanje cena komunalnih usluga, odnosno, da se reši status korisnika i onih koji te usluge pružaju… Čemu se naš Sindikat protivi? Sindikat se protivi delimičnom povraćaju imovine (objekti i oprema). Smatramo da ovaj problem treba da se reši Nacionalnom strategijom za transformaciju javnih i javno-komunalnih preduzeća. Što se tiče Direkcije, koja treba da reguliše način obavljanja komunalnih delatnosti i ovu ekonomsku oblast, naravno gde je osnov cene, smatramo da je ista preglomazna, da je skupa, nepotrebna i da treba da bude rešena u okviru ministarstva, koje bude nadležno za sprovođenje ovog zakona. Svedoci smo, da se u pojedinim lokalnim samoupravama, bez obzira što nema zakonskog osnova, uvode privatni operateri i otuđuje državna imovina, najčešće, na štetu korisnika. U tim slučajevima, cene su mnogo veće, a lokalna samouprava je u obavezi da plaća naknadu za nenaplaćenu realizaciju. Sindikat se sa time neće pomiriti, tako da ćemo, sigurno, sa resornim ministarstvima: Ministarstvom životne sredine i Ministarstvom ekonomije i regionalnog insistirati da se stane na put društvenoj neposlušnosti u izmirivanju obaveza, koja se odnosi na neplaćanje poreza i doprinosa na zarade, na neisplaćivanje zarada, kao i uplaćivanje doprinosa za penzijsko osiguranja. Takođe, želimo da eliminišemo svaku mogućnost neizmirivanja obaveza prema javnim preduzećima, i njihovo „guranje“ u stečaj, iako su javna i predstavljaju nezamenljiv uslov života. Nakon stečaja, osnivaju se nova preduzeća, čime se izigrava država, dug se otpisuje, a sve to predočava činjenicu da se neodgovorno radi, kao što se i pre radilo. Sindikat od učesnika tribine zahteva da se preduzmu određene mere, predlože rešenja i da postojeća preduzeća postanu stabilna i odgovorna za svoju funkciju, a sve to u interesu građana, čije potrebe i zadovoljavaju, istakao je Grujić.

– Ne znam, da li su ljudi svesni da se preko komunalnih sistema dobija i gubi vlast. Poruka za političare, iz razloga što predstavljam poslovno-stručnu asocijaciju, bi glasila: Ljudi, imajte u vidu da su ovo vrlo osetljivi sistemi i da su isti u interesu svih građana Srbije. Te sisteme moramo sačuvati, iz razloga što samo preko njih, možemo da obezbedimo stabilnost zemlje, naglasio je Ljumović.

Tribinu je otvorio direktor Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ Požarevac, Slavko Živković, a na njoj je, pored transformacije javnih komunalnih preduzeća, restruktuiranja i privatizacije, nacrta Zakona o komunalnim delatnostima, politike cena i planovima poslovanja požarevačkih komunalnih preduzeća, bilo reči i o planovima i programima beogradskih JKP-a u 2011. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari