Krađa kabla pod naponom u flotaciji „Veliki Krivelj“ borskog kombinata bakra nedavno se završila tragično, jer je od strujnog udara poginuo mladić.

Beleže se i teže povrede lopova prilikom bekstva i pada u površinski kop, napada lopova na radnike „Zaštite“, što potvrđuje da sve češće krađe sekundarnih sirovina, pre svega bakra, iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena Bor ne samo da nanose štetu ovom preduzeću nego odnose i ljudske živote. Radnici „Zaštite“ su samo u februaru i martu ove godine sprečili krađu i privremeno oduzeli više od 2.000 kilograma bakra, čelika, gvožđa, legura i kablova.

– Iako se tri do pet puta više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama, a o eventualno izgubljenim ljudskim životima i da ne govorimo. Pokušavamo da sprečimo upade u pogone Basena i krađe sekundarnih sirovina, ali ne možemo sami i zato konkretne predloge i sugestije upućujemo nadležnim organima u Srbiji da bismo radili zajedno – kaže za Danas Saša Perišić, pomoćnik generalnog direktora borskog basena za ekologiju, bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu od požara.

Iz borskog kombinata bakra predlažu zabranu izvoza sekundarnog bakra iz Srbije i pooštravanje kaznene politike prema sakupljačima i otkupljivačima bakra i sekundarnih sirovina. RTB Bor se zalaže i za zabranu otkupa svih vrsta kablova koji ne predstavljaju instalaciju stambenih zgrada i pomoćnih objekata domaćinstava, zabranu otkupa paljene, ogoljene i drugih vrsta žice. To znači da kablovi moraju biti otkupljeni onako kako su napravljeni, znači sa kompletnom izolacijom.

– Neophodna je precizna regulativa prilikom otkupa sekundarnih sirovina da bi nedvosmisleno mogli da se utvrde poreklo i prodavac tih sirovina. U dokumentaciji otkupljivača svaka vrsta primljenog otpada mora biti detaljno opisana – objašnjava Perišić.

On dodaje da treba zabraniti i otkup mašinskih sklopova, gotovih mašinskih delova i elemenata koji se koriste u industriji, a može se otkupiti samo metalni otpad za koji se jasno može utvrditi da ima karakter otpada i da je neupotrebljiv za ono za šta je bio napravljen.

– Kvalifikacija dela u postupku protiv počinilaca krađa i šteta u industriji mora biti promenjena da bi delo dobilo veću težinu u postupku utuženja. Konkretno, takve krađe treba okvalifikovati kao izazivanje opšte opasnosti, što one objektivno i jesu. Na primer, zbog krađe naponskog kabla naglo zaustavljanje jednog flotacijskog mlina, sa ukupnom masom mlina i rude u njemu od oko 900 tona, predstavlja svojevrsnu opasnost i po radnike u procesu proizvodnje i po imovinu preduzeća. To isto važi i za bagere, bušilice i drugu gabaritnu rotirajuću opremu i mašine – objašnjava Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari