Tradicionalna turističko-privredna manifestacija Turijska kobasicijada, ove godine će proslaviti 24. rođendan, a pripreme za čuvenu Kobasicijadu koja će se održati u Turiji 22, 23. i 24. februara uveliko su u toku. Organizacioni odbor Kobasicijade očekuje da će ove godine turijska manifestacija u slavu kobasice okupiti najmanje 30.

Tradicionalna turističko-privredna manifestacija Turijska kobasicijada, ove godine će proslaviti 24. rođendan, a pripreme za čuvenu Kobasicijadu koja će se održati u Turiji 22, 23. i 24. februara uveliko su u toku. Organizacioni odbor Kobasicijade očekuje da će ove godine turijska manifestacija u slavu kobasice okupiti najmanje 30.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.
Kao i do sada centralni događaj Kobasicijade biće pravljenje džinovske kobasice dugačke 2.024 metra, što je za metar više nego prošlog februara, i teške preko dve tone. Prema rečima Miroslava Medurića, predsednika Organizacionog odbora, za Ginisovu kobasicu potrebno je pripremiti ogromne količine materijala.

Poklon narodnoj kuhinji

Subotica – Čuvena Turijska kobasicijada i ove godine imala je svoju promociju u Subotici tokom proteklog vikenda, a proizvođači kobasica iz Turije poklonili su gradu 30 kilograma kobasica u dobrotvorne svrhe. Ove godine poklon će otići kao pomoć narodnoj kuhinji Crvenog krsta.

– Biće potrebno tridesetak tovljenika, na desetine kilograma raznih začina, i najmanje pet dana posla za ekipu od petnaestak iskusnih majstora. Međutim, ovaj mega specijalitet koji će tradicionalno biti prodavan na metar, samo je jedna od atrakcija koje pripremamo za naše goste. Tokom trajanja Kobasicijade biće i velika ponuda kvalitetnih mesnih prerađevina proizvedenih po proverenim domaćim receptima vrhunskih kulinara, i to po znatno nižim cenama od tržišnih. Uz to, predviđen je i bogat kulturno-umetnički i zabavni program, tako da će nastupiti tridesetak folklornih i muzičkih ansambala iz mnogih vojvođanskih mesta, a spremamo i neka iznenađenja – kaže Miroslav Medurić.
Pore toga, on je dodao da je turijska Kobasicijada od 2006. godine uvrštena u mnoge svetske turističke kalendare, i da je patentirana i registrovana kod međunarodnih prehrambenih asocijacija kao zaštićena robna marka.
Zbog izuzetno velikog interesovanja domaćih i stranih medija, Medurić ističe da će ove godine u danima Kobasicijade, prvi put raditi i Pres centar. Za novinare će, kaže on, biti upriličeni susreti sa najboljim proizvođačima mesnih prerađevina, najuspešnijim učesnicima, kao i sa domaćinima koji su u svemu ovome angažovani od samog početka manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari