Gradska toplana u Pirotu je za ovu grejnu sezonu uglavnom koristila mazut koji je dobila iz republičkih Robnih rezervi koji mora da vrati do oktobra ove godine i početka nove grejne sezone. Zahvaljujući pozajmici mazuta od 2.000 tona počela je na vreme grejna sezona u Pirotu 15. oktobra prošle godine, a nedavno je ova toplana iz Robnih rezervi dobila još 1.200 tona.

Iz sopstvenih prihoda i od kredita banke uspela je da u ovoj grejnoj sezoni kupi samo oko 360 tona mazuta.

– U februaru smo vratili prvih 120 tona, a ovog meseca treba da vratimo još 300 tona. Ostatak pozajmljenih količina mazuta u obavezi smo da vraćamo sukcesivno, kaže direktor Gradske toplane Radovan Nikolić. – Bez obzira na to što je grejna sezona pri kraju, obaveze oko vraćanja mazuta moramo da ispunimo. Očekujemo da se poboljša finansijska situacija i da naplata računa bude bolja kako bismo mogli da kupujemo nove količine mazuta i vratimo dug. Pored opomena, sada smo prinuđeni da mnoge naše korisnike tužimo sudu, ne bi li naplatili dugovanja. Prošle godine smo podneli oko 200 tužbi. Dugovanja korisnika usluga daljinskog grejanja iznose 59 miliona dinara, od kojih 20 miliona duguju vlasnici stambenog a 39 poslovnog prostora.

Nikolić kaže da nije bilo pozajmice mazuta iz Robnih rezervi, da bi grejna sezona u gradu bila dovedena u pitanje.

– Kod NIS-Petrola mazut se kupuje isključivo plaćanjem unapred ili preko bankarske garancije. Uzeli smo kredit od 15 miliona dinara za nabavku oko 360 tona mazuta. Pitanje je kakva će biti naredna grejna sezona, zbog cene mazuta i gasa i ovakvog načina plaćanja. Očekujemo da se u Udruženju toplana Srbije uradi strategija za narednu sezonu. Pomoć države će biti i dalje neophodna jer su sve toplane u veoma teškoj situaciji. Za normalno odvijanje grejne sezone nama je potrebno minimum 3.400 tona mazuta, kaže Nikolić.

Pirotska Toplana greje objekte sa 190.000 metara kvadratnih i ima oko 3.000 korisnika. Grejanje u Pirotu je poskupelo 1. januara za 10 posto. Cena grejanja po kvadratnom metru za grđane iznosi 63 dinara bez PDV-a, a 172 dinara za poslovni prostor bez PDV-a.

Nova kotlarnica zameniće pet stranih

Nedavno su počeli radovi na izgradnji kotlarnice Senjak iz koje će se ubuduće toplotnom energijom snabdevati sadašnji i novi korisnici koji koriste usluge daljinskog grejanja u gradu, umesto iz pet kotlarnica koje Toplana sada ima. Vrednost investicije je dva miliona evra, a novac je obezbeđen u okviru programa KfW 3 Nemačke razvojne banke. Radiće se i toplovod u dužini od 1.200 metara od nove kotlarnice do vrtića u Ulici Ćirila i Metodija. Vrednost tih radova će biti 870.000 evra. Sve to treba da bude gotovo do 1. oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari