Opštinski odbor DS i odbornička grupa ove stranke u SO Pirot, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o lokalnoj samoupravi, Statut opštine i Poslovnik o radu, od predsednika SO Pirot Milana Popovića traži podatke o pojedinim investicijama u opštini.

Opštinski odbor DS i odbornička grupa ove stranke u SO Pirot, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o lokalnoj samoupravi, Statut opštine i Poslovnik o radu, od predsednika SO Pirot Milana Popovića traži podatke o pojedinim investicijama u opštini. Popović demokratama sprema odgovor koji će im dostaviti u pisanom obliku, ali će u njemu od odbornika DS koji su opozicija u lokalnom parlamentu, tražiti da i oni sami učestvuju sa svojim predlozima na sednici SO.

Počela predizborna kampanja

Ovaj zahtev je deo predizborne kampanje koja je počela pre nego što su raspisani lokalni izbori. Sudeći po sadržaju ovog zahteva, mislim da je kampanja počela dosta rano i da će biti dosta prljava. Koalicija za Pirot će nastupiti kao i na izborima od pre četiri godine. Sve što je aktuelna vlast učinila u gradu tokom svog mandata, vidi se. Ono što obećamo za naredni mandat, mi ćemo i ispuniti. Naravno, građani će dati svoju reč na biralištima – kaže Popović.

– Mi smo u obavezi da im odgovorima na ovaj zahtev i ja ću to veoma rado učiniti – kaže Popović, otkrivajući za Danas deo od onoga što u svom odgovoru sprema DS.
Pirotske demokrate traže podatke o investicijama iz budžetskih sredstava tokom ove godine, njihovoj vrednosti i rokovima za isplatu izvođačima i podizvođačima radova, strukturu firmi koje su kao izvođači ili podizvođači učestvovale u ovim projektima, razlozima zašto među izvođačima i podizvođačima radova nema dovoljno firmi iz Pirota i Pirotskog okruga, planiranim i utrošenim sredstvima za realizaciju projekta uređenja Trga pirotskih oslobodilaca, investicionim ulaganjima čija realizacija još nije počela, a koja bi se finansirala iz budžeta za 2008. godinu i koliko su koštali radovi na uređenju rasvete na Keju i koliko će sredstava biti uloženo za dovršetak tih radova.
Kad je reč o investicijama iz budžeta, njihovoj vrednosti i rokovima za isplatu izvođačima i podizvođačima radova, Popović kaže da su i odbornici ove partije učestvovali u radu sednice na kojoj je budžet usvojen.
– Budžet za ovu godinu je usvojen jednoglasno na sednici SO. Pre toga smo usvajali planove i programe javnih preduzeća.Traže i podatke koji se odnose na strukturu izvođača i podizvođača radova. Mislim da se SO ne bavi pitanjem ko je učestvovao u izvođenju pojedinih radova u gradu. To je, kao što je poznato, povereno Fondu za građevinsko zemljište i Fond sve to ima u svom programu. I na sednici kad se usvajao program Fonda oni su bili. Postoje i zapisnici sa tih sednica. Njihovi navodi da među izvođačima i podizvođačima radova nema firmi iz Protskog okruga nisu tačni. Naprotiv, naše firme učestvovale su u rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića i trga, izgradnji Sportske hale. Sigurno je da su u tim poslovima učestvovale i pirotske firme. Zna se kako se posao dobija na tenderu. Posao dobijaju one firme koje daju najbolje ponude i imaju odgovarajuće reference. Otvaranje ponuda je javno i transparentno. O uređenju trga se u nekoliko navrata govorilo na TV, ali i u drugim medijima. Tom prilikom su saopšteni i podaci koliko je sve to koštalo, a tačna cifra se može dobiti u Fondu za građevinsko zemljište – kaže Popović.
– Na njihov zahtev o investicionim ulaganjima koja će se finansirati iz budžeta za narednu godinu, mogu da kažem da se mora znati redosled. Najpre javna preduzeća i ustanove prave svoje programe koje posle usvajaju odbornici SO. Ti programi će se naći na jednoj od narednih sednica SO, kao uostalom i svih prethodnih godina. Ponavljam da se tako radilo do sada. Da li će i oni glasati za te programe, proceniće sami. I na njihov zahtev koliko su koštali radovi na uređenju javne rasvete na Keju i koliko će biti potrebno da se sve to završi, mogu da kažem da se i o tome u medijima dosta govorilo i javnosti su saopšteni svi podaci. Postoji i dokumentacija o tome ko su bili izvođači radova i koliko je sve to koštalo. Taj podatak, dakle, postoji. Imamo nešto što je dobro. Da li treba sada da se postavljaju pitanja zašto je sve to rađeno. Odgovor je jednostavan – sve je to rađeno u interesu građana. Ali nekima u gradu to izgleda smeta – kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari