General Ratko Mladić odbacuje mogućnost da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu i posle godina skrivanja psihički je neuračunljiv, zaključak je operativaca koji tragaju za njim, piše u dokumentu u koji je imala uvid RTV B92. Upozorava se i da je, posle višegodišnjeg skrivanja, odbegli general „tempirana bomba“ koja lako može u smrt da povede i nedužna lica iz svoje okoline.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske ne razmišlja o brojnim pozivima da dobrovoljno izađe pred sud u Hagu, gde se tereti za genocid i ratne zločine u Bosni, piše u jednom od izveštaja o potrazi za njim.

Operativci koji ga traže beleže da je general bio „veoma uvređen“ kada je 2002. od njega traženo da napusti objekte Vojske Jugoslavije, kao i da se godinu dana posle toga skrivao u stanovima na Novom Beogradu.

Tim za potragu saznaje da se sve vreme ponašao kao „iskusni ilegalac“, da se po stanovima u kojima se krije nečujno kreće u vunenim čarapama, da ne dozvoljava glasan razgovor, a da zbog straha od bolesti i mogućnosti odlaska u bolnicu, veoma vodi računa o higijeni. Takođe, dugo je insistirao da ga posećuje porodica, redovno gledao televiziju, čak igrao i šah.

Upućeni su ispričali da sa članovima obezbeđenja postupa grubo, zahteva da probaju hranu pre njega, kao i da ga redovno izveštavaju o tome gde su je i od koga kupili. Sistem obezbeđenja podrazumeva i da se članovi tog tima međusobno kontrolišu i prisluškuju, a neki su navodno negodovali što su u ceo posao uvučena i njihova deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari