Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je juče američkog kolegu Baraka Obamu da se suoči sa njim u debati tokom koje bi razmenili poglede povodom toga koja su najbolja rešenje za probleme u svetu.

Provokativni predlog usledio je nakon što je Vašington uveo Iranu novu rundu sankcija kao vid pritiska na Islamsku Republiku zbog nuklearnog programa. „Spreman sam da se licem u lice suočim sa Obamom i iznesemo globalne probleme za sto, naravno ispred medija, kako bi pronašli rešenje za svetske probleme“, kazao je Ahmadinedžad. On je podsetio da je sličan predlog izmenio i septembra prošle godine ali da ga Vašington nije razmotrio. „Obamin prethodnik Džordž Buš odbio je sličan poziv jednom prilikom jer se verovatno bio prepao“, kaže lider Irana.

Iranski lider je dodao da će posetiti Sjedinjene Države, tačnije Njujork krajem septembra kada zaseda Generalna skupština UN te da je to odlična prilika da se upriliči njegov susret sa Obamom. Pojedini analitičari tumače Ahmadinedžadov poziv kao odgovor na nedavnu izjavu američkog admirala Majkla Mulena i vojnog savetnika Obame koji je rekao da SAD imaju plan kako da spreče Teheran da se domogne bombe, ali da se nadaju da taj plan neće primeniti. Na pitanje da li pod tim podrazumeva vojni plan, Mulen je potvrdno odgovorio.

Podsećanja radi, tokom posete Brazilu u novembru, Ahmadinedžad je kazao da napad na Iran zbog sumnjivog nuklearnog programa nije opcija čak ni za mentalno obolele ljude. „Era vojnih napada je gotova, sada je vreme za dijalog. Oružje i pretnje su stvar prošlosti“, kazao je tom prilikom Ahmadinedžad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari