Izraelski zvaničnici ljutito su juče reagovali na sugestiju specijalnog američkog izaslanika Džordža Mičela da bi SAD mogle da uvedu sankcije Izraelu i da mu ne daju garancije za zajam kako bi izvršile pritisak da ta zemlja napravi koncesije u pregovorima sa Palestincima.

– Nama nije potrebno da koristimo te garancije. Nama je sasvim fino. Ali pre nekoliko meseci dogovorili smo se s američkim ministarstvom finansija o garancijama za 2010. i 2011. i nije bilo uslova – preneli su izraelski mediji izjavu ministra finansija Juvala Štajnica.

On je dodao da Izrael čini sve moguće napore da se postigne napredak u pregovorima sa Palestincima, koji su u zastoju već više od godinu dana, a prekinuti su zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze prošle zime.

– Na osnovu američkog zakona, SAD mogu da se uzdrže od podrške za garancije za zajam Izraelu – rekao je Mičel američkoj televiziji, odgovarajući na pitanje kakav pritisak se može izvršiti na Izrael.

Palestinska strana zahteva da Izrael u potpunosti prekine izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kako bi se pregovori obnovili, na šta Izrael ne pristaje. Ta zemlja je u poslednje dve decenije dobijala od SAD garancije koje su pokrivale milijarde dolara zajmova. Za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg dobijala je takve garancije za zajmove po povoljnim kamatama.

Ipak 2003. godine SAD su uskratile garancije nakon što je Izrael izgradio deo separacione barijere prema Zapadnoj obali, delom na toj teritoriji.

U kabinetu izraelskog premijera izdato je saopštenje u odgovoru na Mičelovu izjavu u kome se Palestinci optužuju za zastoj u pregovorima jer je Izrael objavio privremeni moratorijum na izgradnju novih jevrejskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali.

– Svi shvataju da Palestinska uprava odbija da obnovi mirovne pregovore, dok je Izrael preduzeo značajne korake da proces napreduje – navedeno je u saopštenju.

Nekoliko izraelskih ministara juče je na sednici vlade kritikovalo Mičelovu izjavu, ističući da Izrael deluje prema sopstvenim potrebama i da ne popušta pod spoljnim pritiskom.

Američki predsednik Džordž Buš stariji uskratio je garancije na zajam od 10 milijardi dolara 1991. nakon što je tadašnji izraelski premijer Jicak Šamir odbio da zamrzne širenje jevrejskih naselja.

Tiražni izraelski list „Maariv“ poredi danas Mičelov komentar sa bombom, u članku pod naslovom „Mičelova pretnja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari