"Spremni smo na sve, znamo ko su nam neprijatelji": Zlatko Kokanović o planovima aktivista nakon odluke Ustavnog suda o Rio Tintu 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Aktivista Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar za Danas navodi da oni očekuju pozitivan ishod odluke Ustavnog suda, te ističe da je tema iskopavanja litijuma iznad politike i ujedinjuje narod.

Kokanović je bio jedan od sedmorice aktivista koji su sinoć uhapšeni tokom blokade pruge kod Loznice, protestujući protiv iskopavanja litijuma, odnosno spekulacija da bi Ustavni sud 11. jula mogao da usvoji inicijitivu kompanije Rio Tinto, kojom će im biti dozvoljena eksploatacija rude u dolini Jadra.

Naš sagovornik, ipak, veruje da će Ustavni sud doneti odluku u korist naroda Srbije, jer smatra da još uvek ima čestitih sudija koji su na strani pravde i istine, te da se nada da će pobediti.

„Mi hoćemo da se sednica održi i da se na njoj sve reši, da će odluka biti u korist naroda, a ne u korist stranih korporacija“, kaže Kokanović.

Očekuje da će doći do masovnih protesta, ako ishod bude suprotan.

„Vidite i sami da su u poslednjem periodu svi izbori završeni, ova tema ujedinjuje narod, iznad politike je. Hapšenjem su želeli da nas zaplaše, ali su napravili grešku. Mi smo svesni i spremni na sve, jer znamo ko su nam neprijatelji i znamo da su i oni spremni na sve. Uopšte nema doze straha među nama, videli ste snimke ispred suda u Loznici i koliko ljudi je došlo da sačeka da mi izađemo i da budemo oslobođeni“, ističe Kokanović.

Ekološki aktivisti su uhapšeni juče posle podne, nakon najavljene blokade pruge Loznica-Zvornik.

Oni su protestovali zbog najave da će Ustavni sud u četvrtak po inicijativi Rio Tinta ukinuti uredbu Vlade Srbije kojom je ukinut prostorni plan za Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari