Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i viši savetnik u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) Art Flanagan otvorili su saobraćajnicu u industrijskoj zoni Pirota koja je infrastrukturno opremljena za buduće grinfild investicije u šta je uloženo 35 miliona dinara.

– Veoma je važno što je industrijska zona infrastrukturno opremljena čime se stvaraju mogućnosti za investicije. Interes države je da se u Srbiji otvaraju ovakva mesta koja će omogućiti najpre atraktivnost za ulazak investitora i to u dobroj meri stranih koji treba da obezbede ono što je Srbiji najpotrebnije, a to je zapošljavanje, konkurentni proizvodi, izvoz i izlazak na zapadnoevropsko tržište – rekla je Verica Kalanović.

Ona je dodala da je uloga države bila da pomogne da se ova industrijska zona infrastrukturno opremi i oko obezbeđivanja investitora.

– Imali smo izuzetno dobru saradnju sa USAID-om, a Pirot je dobio sertifikat kao grad s povoljnim poslovnim okruženjem. Veoma je dobro što se gradi Koridor 10 i elektrificira pruga od Niša do Dimitrovgrada u trenutku kada se priprema i ova industrijska zona u Pirotu. Ti nacionalni projekti podižu njenu atraktivnost – rekla je Kalanovićeva.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić rekao je da je planovima razvoja ove opštine predviđeno da se na toj lokaciji gradi industrijski park za buduće grinfild investicije.

– Urađen je plan detaljne regulacije i pre ove saobraćajnice rešeni su imovinski odnosi i otkup zemljišta. Industrijska zona prostire se na 15 hektara i infrastrukturno je kompletno opremljena. Očekuje nas proces preparcelizacija zemljišta i konkurs za buduće investitore. Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj pomoglo je oko izgradnje dve trafo-stanice, a sredstvima NIP-a izgrađena je vodovodna i kanalizaciona mreža u industrijskoj zoni, a biće i poravnat teren u zoni – rekao je Vasić, dodajući da se oko izgradnje ove saobraćajnice pored NIP-a priključio i USAID kroz projekat MEGA sa 97.000 dolara.

Viši savetnik u USAID-a Jan Flanagan rekao je da je ova industrijska zona već privukla „Mišelin“ kao velikog investitora i da očekuje da će i ostali investitori pratiti njihov primer.

– Biznis će doći ne samo zbog ove industrijske zone, nego i zbog toga što je Pirot dobio sertifikat kao opština pogodna za investicije – rekao je Flanagan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari