Direkcija za proizvodnju električne energije u okviru PD „TE – KO Kostolac“ spremna je za predstojeći proces integracije EPS-a.

Važno da se planovi za narednu godinu mogu blagovremeno, već krajem avgusta, usaglašavati sa EPS-om u pogledu finansijskih mogućnosti i planova, kako bi do kraja septembra bili definisani konačni planovi za tekuće održavanje, za investiciono održavanje (remonte) i za troškove proizvodnje, istakao je direktor Direkcije za proizvodnju električne energije, Zoran Stanojević: -Pravovremenim početkom realizacije Plana nabavki, odmah od 1. januara, biće omogućena adekvatna podrška proizvodnji električne energije, što i jeste naš primarni zadatak i cilj. Za prvih šest meseci plan je ispunjen na sva četiri bloka, pojedinačno a samim tim i zbirno za celu kostolačku Direkciju za proizvodnju električne energije.

Posle revitalizacije bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“ usledila su podešavanja, usaglašavanja između različitih projekata i garancijska merenja koja su u završnoj fazi, koji su zahtevali često rad pri parametrima bloka nižim od nominalnih ili nižim od mogućih. Ipak, realizacija plana je, i za taj blok, nešto iznad 100 odsto:

– Za dobru pripremu i izvršenje remonata osnovna je realizacija javnih nabavki. Uz zajednički rad naših inženjera – tehnologa i Sektora komercijale uspevamo da nadoknadimo razliku od početna dva meseca u godini, kada realizacija stvarno počinje tek nakon usvajanja GPP-a „Elektroprivrede Srbije“ na Vladi Srbije. Remonti počinju od 4. jula na bloku B2, a zatim sukcesivno blokovima A2, A1 i na kraju B1, 18. avgusta. Završavaju se sa najdužim, kapitalnim remontom na bloku A2, 29. oktobra. U saradnji sa kolegama iz Direkcije za proizvodnju uglja, nema problema sa snabdevanjem uglja za deponije obe elektrane.

Ugrožavanje rada svih blokova u Kostolcu je bilo usled vrlo niskog nivoa Dunava, ispod repernog nivoa reke Nere, zbog nepoštovanja ugovornih obaveza na Đerdapu od strane rumunskog partnera: -Praćenjem rada crpnih stanica u Dunavcu kod Termoelektrane „Kostolac A“ i u jezeru kod Termoelektrane „Kostolac B“, koje se snabdeva vodom iz Dunava kroz staru Mlavu, kao i vanrednim angažovanjem gnjuraca i mehanizacije na čišćenju rešetki i sita, održana je maksimalna proizvodnja na sva četiri bloka, rekao je Zoran Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari