Direktorka Instituta KVB Vojvodine dr Nada Čemerlić Ađić saopštila je da je Institut KVB Vojvodine spreman za realizaciju programa u oblasti transplantacije srca.

„Na tome je rađeno godinama, i našim lekarima je omogućena edukacija u stranim centrima. Najveće pitanje je doniranje organa i tu se naša zemlja i pokrajina moraju strateški opredeliti kojem programu će dati prednost“, navela je direktorka Instituta prilikom susreta Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atile Čengerija sa predstavnicima Instituta i delegacijom iz italijanske regije Lombardija. Među članovima delegacije iz Italije bili su svetski priznati ekspert iz kardiologije dr Đuzepe Gulače iz bolnice Leko i ministar zdravlja Lombardije prof. Lučiano Brešani, koji borave u poseti Institutu, a u okviru uspešne višegodišnje saradnje Instituta i njihove bolnice u unapređivanju stručnog rada i edukacije na polju kardiološke prakse.

Ocenjeno je da je Ministarstvo zdravlja Lombardije zainteresovano za širu saradnju sa Vojvodinom, a poseban akcenat u razgovorima stavljen je na promovisanje transplantacione hirurgije u okviru zdravstvenog sistema Vojvodine, za čije će se unapređenje uslovi steći otvaranjem „Kamenice 2“. S obzirom da u Lombardiji postoje tri centra gde se obavlja transplantaciona hirurgija, biće preuzeta iskustva italijanskih kolega.

Resorni sekretar je saopštio da je u Pokrajini nedavno pokrenuta i procedura da se Specijalna bolnica u Vrdniku prepozna kao centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika. Očekuje se da će ova ustanova početi sa radom kao takva već početkom naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari