– Opštine Pirot, Bela Palanka i Dimitrovgrad juče su na svečanosti u Pirotu dobile sertifikate za unapređenje kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama, posle nekoliko meseci obuke. Ove tri opštine Pirotskog okruga bile su uključene u Program američkog USAID-a za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti.

Predstavnik Misije USAID-a u Srbiji Danijel Dašić čestitao je predsednicima pomenutih opština na dosadašnjem radu i brzom reagovanju u vanrednim situacijama.

– Najlepše je što se porodica sertifikovanih opština širi i drago nam je što je Pirot prepoznat kao centar u ovom regionu – kazao je Dašić, dodajući da USAID ima dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, ministarstvima i Vladom Srbije.

Direktor Programa za planiranje i reagovanje USAID-a Majkl Pilsberi takođe je izrazio zadovoljstvo što su ove tri opštine sertifikovane i unapredile svoje aktivnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

– Naš program je kreiran tako da prepozna lokalne samouprave koje su preduzele mere da brzo reaguju u ovakvim situacijama – kazao je Pilsberi, dodajući da se ujedno stvaraju i uslovi za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Pilsberi dodaje da ovaj program treba da se realizuje u 80 opština i gradova Srbije. – Njegov ukupni budžet za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama je 19 miliona dolara, a od toga se devet miliona dolara odnosi na jačanje kapaciteta i sposobnosti ovih 80 opština da reaguju u vanrednim situacijama – kazao je on.

O značaju sertifikovanja opština za reagovanje u vanrednim situacijama govorili su i pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Boban Stevanović i načelnik Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane Milan Popović, ističući da se radi na zakonskoj regulativi i integrisanom sistemu zaštite u vanrednim situacijama.

Sertifikate su primili predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković i zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Vasil Velčev.

– Pre dve godine opština Pirot se suočila sa poplavama i požarima i najveći problem je bio upravo vertikalna komunikacija sa republičkim službama. Sertifikovanje doživljavamo kao deo važnih koraka koji smo prošli – rekao je Vasić.

Na dobijenom serifikatu zahvalili su i Aleksandar Živković i Vasil Velčev, rekavši da su zadovoljni što su se našli među ostalim sertifikovanim opštinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari