Na bloku B2 je završen remont i ovaj termokapacitet sada radi maksimalnom snagom, potpuno spreman za rad u zimskim uslovima, tako da se očekuje visoka pouzdanost rada bloka B2 u narednom zimskom periodu. Blok B1 je bio u remontu od 28. avgusta do polovine septembra.

Prethodne godine je na ovom bloku urađen generalni remont turbogeneratorskog postrojenja, izgradnja novog elektrofiltera i zamena cevnog sistema kotla, tako da je ovogodišnji remont trajao oko dve nedelje. Pored standardnih zahvata na remontu turbogeneratorskog postrojenja, remontni radovi su urađeni i na pumpama tehničke vode, napojnim pumpama, zatim i revizija svih ventila.

Na kotlovskom postrojenju bloka B1, urađen je remont mlinova, ventilatora, odšljakivanja, sanirana su slaba mesta na cevnom sistemu kotla, zamena i popravka tehničke izolacije, remont sistema za transport pepela i šljake. Remontovan je i sistem dopreme uglja, obnovljena je i antikorozivna zaštita metalnih konstrukcija. Rađeno je na elektroenergetici i merenju regulacije i upravljanju, remontu razvoda i opreme za merenje, kao i sva podešavanja ventila i klapni. Radi se i na sanaciji neispravnosti na sledećim sistemima, koje otklanjaju izvođači radova zato što je blok B1 još uvek u garantnom periodu prošlogodišnjeg remonta. „Alstom“ radi sanaciju od prodora gasa u sistemske vode generatora i sanaciju ventilskih komora turbogeneratora. Kineska korporacija CMEC radi sanaciju ozida nerecirkulacioni kanalima mlinovima i zamenu dela parovoda.

Konzorcijum Simens i Štajnmiler rade sanaciju klapni i kanala vazduha i aerosmeše, a u fazi kretanja bloka podešavaće sagorevanje u ložištu kotla a treba i da urade garancijska ispitivanja smanjenja azotnih oksida. VIA Ocel, firma koja je uradila celokupnu zamenu sistema odšljakivanja u prethodnoj godini, sada je angažovana na otklanjanju uočenih nepravilnosti na novom sistemu za odšljakivanje kotla.

Blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ već godinama ostvaruju pouzdan rad i ispunjavaju proizvodne zadatke, a često i premašuju zahtevanu proizvodnju električne energije. Njihov poseban značaj se ogleda u činjenici da obezbeđuju grejanje u zimskom periodu grada Požarevca, Kostolca i okolnih naselja, čime se doprinosi značajnom smanjenju aerozagađenja ovog kraja.

Početkom avgusta je na bloku A2 započet ovogodišnji remont, koji će trajati do kraja oktobra. Reč je o kapitalnom remontu koji se periodično radi svake četvrte ili pete godine. Na bloku A2 remont će obuhvatiti i nestandarsne poslove, koji imaju za cilj da preduprede eventualne zastoje u radu ovog termokapaciteta. Biće urađena i zamena vitalnih delova na cevnom sistemu, koji su u prethodnom periodu dovodili do problema i ugrožavali realizaciju proizvodnog plana. Ovim remontom bloka A2 je obuhvaćen i kapitalni remont turbine, kao i drugih delova postrojenja koji su od vitalnog značaja.

Na bloku A1 radi se standardni remont, koji je startovao u drugoj polovini avgusta. Ono što je namera jeste da se postigne veća tehnička pouzdanost bloka i da neplaniranih zastoja i u narednom periodu bude malo, kao do sada. Održavanje je preduslov da proizvodnja električne energije protiče u skladu sa planom tako da je kvalitetno obavljen remont preduslov da oba bloka TE „Kostolac A“ funkcionišu sa minimalnim poteškoćama. Trenutno je na ovim poslovima angažovan veći broj kompanija, čiji zaposleni sada rade zajedno sa službom održavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari