Pred zaposlenima u rudarskom sektoru Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ ove godine postavljeni su visoki i ozbiljni ciljevi.

Njih grubo možemo podeliti na: realizaciju ovogodišnjih planova proizvodnje, pripremu i realizaciju remonata osnovne rudarske otkopne mehanizacije i druge rudarske opreme. Na kraju devetomesečja, kada se sumiraju svi rezultati, može se konstatovati da su rudari na dobrom putu da ostvare ovogodišnji plan proizvodnje i da će u zimski period ući sa dobrom pogonskom spremnošću osnovne rudarske mehanizacije i dovoljnim količinama otkrivenog uglja. Na pitanje: kako ocenjuje protekli devetomesečni period, Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“, je odgovorio: – Uprkos brojnim problemima uspeli smo da ostvarimo planiranu proizvodnju i da realizujemo, uglavnom u planiranim rokovima, remontne aktivnosti na osnovnoj rudarskoj mehanizaciji i opremi, ocenjuje Horvat i dodaje: -Izrečenu konstataciju potvrđuju ostvareni devetomesečni proizvodni rezultati prema kojima je proizvodnja otkrivke za neka dva procenta iznad plana, a proizvodnja uglja je u skladu sa potrebama rada i angažovanja termokapaciteta instalisanih u Kostolcu i Drmnu. Dosadašnje remontne aktivnosti sprovedene su uglavnom u dogovorenim rokovima i terminima i u skladu sa planiranim obimom remontnih poslova.

– Svakako treba naglasiti da je remont rudarske opreme koja radi u sklopu trećeg jalovinskog sistema, kojim se otkriva ugalj, produžen za desetak dana i to zbog kašnjenja u isporuci užadi za dizanje i spuštanje katarke radnog točka bagera „SRs 2000“. Početkom oktobra ovaj sistem je uključen u proizvodni proces Površinskog kopa „Drmno“, a van proizvodnog procesa, od sredine septembra, je rudarska mehanizacija koja radi u sklopu drugog jalovinskog sistema. Remont rudarske mehanizacije i opreme koja radi u sklopu drugog jalovinskog sistema trajaće prema planu 45 dana zbog aktivnosti koje se odnose na zamenu reduktora radnog točka na bageru „SRs 2000“. Očekujem da početkom novembra bude završen remont pomenutog rudarskog sistema, što znači da bi od početka narednog meseca imali u radu sve velike jalovinske rudarske sisteme. Naravno, preostaje nam i skraćeni remont na bagru vedričaru 710 nakon čega bi i formalno bila stavljena tačka na ovogodišnju remontnu sezonu.

Na pitanje kako ocenjuje pogonsku spremnost rudarske mehanizacije posle remonata, Horvat je odgovorio: -Analizom urađenjih poslova u okviru remonata otkopne rudarske mehanizacije i opreme može se reći da su poslovi urađeni na zadovoljavajućem nivou što znači da u zimskom periodu ne očekujemo veće probleme u radu otkopne mehanizacije. Želeo bih ovom prilikom da ukažem i na potrebu urgentnog rešavanja problema sa nerealizovanim javnim nabavkama koje se odnose na nabavku rezervnih delova za servis i održavanje pomoćne mehanizacije kako ne bi došlo do ispadanja mašina iz pogona i ozbiljnih problema u organizaciji proizvodnog procesa na Površinskom kopu „Drmno“ u periodu pred nama, rekao je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari