U Surdulici socijalisti na čelu sa aktuelnim predsednikom opštine Novicom Tončevim, sa 27 od 35 odborničkih mesta samostalno će formirati lokalnu vlast. Isti slučaj je i sa Bosilegradom, gde će DSS na čelu sa dosadašnjim predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim sa 19 od 31 odbornika komotno vladati.

U Vranju, centralnoj opštini Pčinjskog okruga, od 65 odborničkih mandata koaliciji oko SPS pripao je 21, DS i SNS osvojili su po 14, URS 11, a DSS pet mandata. Najbliži koalicionom partnerstvu su socijalisti i demokrate, koji su i u prethodnom mandatu imali najveći deo vlasti u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima.

– Pregovori o lokalnoj koaliciji su za sada nezvanični. Prvo ćemo razgovarati sa strankama sa kojima smo i ranije bili u koaliciji, a to su DS i URS, ali sačekajmo prvo drugi krug predsedničkih izbora – navodi za Danas Zoran Antić, predsednik Gradskog odbora SPS.

Sličan stav imaju i u DS. Predsednik Gradskog odbora ove stranke Goran Stefanović ocenjuje „da su očekivali bolji rezultat, ali da će ubuduće više pažnje morati da obrate imenovanju funkcionera pre svega u javnim preduzećima“.

Teoretski, SPS i DS mogu samostalno da formiraju većinu u gradskoj skupštini (35 od 65 odbornika) pa bi URS, uprkos činjenici da je u odnosu na izbore 2008. godine broj odborničkih mandata sa pet povećao na 11, mogao da ispadne iz lokalne koalicije.

– Očekujemo tek razgovore sa lokalnim partnerima i nadam se da ćemo u interesu građana postići dogovor – kaže za Danas dr Uroš Trajković, predsednik Gradskog odbora URS. Stožernici koalicije SPS i DS jasni su u stavu da njihovi partneri u Vranju sasvim sigurno neće biti naprednjaci, ali ostaje pitanje o participaciji DSS. Iznenađenje poslednjih izbora predstavljaju radikali, koji nisu prešli cenzus, kao i to da je u Vranju bilo blizu četiri procenta.

Predsednik Okružnog odbora SNS i budući poslanik Dragan Nikolić novinarima je rekao da je „na biračkom mestu broj 35 glasao i Đura Mladenović iz Zadarske 8, iako je ovo lice umrlo juna 2011. godine“. On je pokazao i izvod iz knjige umrlih ukazujući „da je ovo samo jedan primer izborne krađe“. U javnosti se spekulisalo i oko kupovine glasova i prijava policiji protiv pojedinih stranačkih funkcionera, ali za sada nema zvaničnih potvrda za to.

DS isključio direktora Novog doma

Pošto je dan nakon izbora bez saglasnosti predsedništva Gradskog odbora DS u Vranju, direktor JP Novi dom“ Goran Petrović (DS) u dogovoru sa Nebojšom Stojanović (NS), direktorom Uprave Vranjska Banja, zaposlio svoga sina u Upravi Banje, a zauzvrat u Novom domu primio u radni odnos Stojanovićevu suprugu, reagovalo je rukovodstvo demokrata i iz stranke u subotu isključilo Petrovića. U međuvremenu socijalisti su demantovali da su obojica direktora prešla u SPS. Do isključenja iz DS Petrović je slovio kao najuspešniji direktor iz redova demokrata. Njemu se na teret stavlja i verbalni incident sa kandidatom DS za gradonačelnika dr Igorom Andonovim, do koga je došlo u jednom vranjskom restoranu neposredno nakon konvencije DS u Vranju, kojoj je prisustvovao i Boris Tadić. Do konstituisanja novog lokalnog parlamenta Goran Petrović i Nebojša Stojanović ostaju na direktorskim funkcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari