Na predlog Saveta bezbednosti, Generalna skupština isključuje SR Jugoslaviju iz UN i osporava joj pravo da se smatra naslednicom bivše Jugoslavije. Međunarodni monetarni fond odlučio je da SRJ nema pravo da učestvuje na godišnjoj skupštini i da koristi zajmove Svetske banke. Fudbalska reprezentacija SRJ isključena je iz kvalifikacija za svetsko prvenstvo koje će se održati u SAD 1994. godine.

Mihal Ramač: Bilo je to 1992. (23)

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama, knjige političkih eseja „Povest o početku kraja“, „S one strane snova“ i „6. oktobar“, preveo na rusinski i s rusinskog tridesetak knjiga. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je serija „Bilo je to 1992 – Treća Jugoslavija“ u šest epizoda, koja je emitovana tokom novembra i decembra 2012. godine, najzanimljivije delove iz autorovih zapisa objavljujemo kao feljton.

 

Američki Senat ukinuo je Srbiji i Crnoj Gori status najpovlašćenije nacije. Ambasadore u Beogradu ima još samo 14 zemalja. Među njima su Rusija, Kina, Zimbabve, Sirija, Avganistan, Severna Koreja, Čile, Šri Lanka, Urugvaj…

Dok Panić u Vašingtonu moli nadležne da ublaže bar neke sankcije, iz Beograda stiže novi nož u leđa: Vojska demantuje da će se uskoro povući iz Kumbora, Konavala, s Prevlake i s položaja istočno od Dubrovnika. Drugim rečima, priznaje da se nalazi na teritoriji susedne države. O učešću građana Srbije u ratu sve vreme svedoče mediji, pa i osmrtnice u novinama.

Za osam meseci struja je poskupela 12 puta, cene pod kontrolom 20 puta, one van kontrole 42 puta. Pred benzinskim pumpama u septembru stoje četvorostruki redovi. Ako ima goriva, većina pumpi radi samo od 10 do 17 sati. U privatnim bankama nude se kamate od 70 odsto. Ko hiljadu maraka pretvori u dinare i uloži u banku, za mesec dana samo od kamate može da kupi 700 maraka. Naravno, postoji i rizik da ostane i bez kamate i bez glavnice. Takva su vremena.

Patrijarh Pavle i kardinal Kuharić u Ženevi 23. septembra usvajaju zajedničku poruku kojom zahtevaju „da se odmah i bezuslovno obustave sva neprijateljstva, svako krvoproliće i razaranja, a pre svega bogohulno i bezumno razaranje bogomolja i svetinja, kako hrišćanskih tako i muslimanskih; da se odmah i bezuslovno oslobode svi ratni zarobljenici i taoci, kao i da se raspuste svi zarobljenički logori; da se prestane s nečovečnom praksom etničkog čišćenja; da se svim izbeglicama i izgnanicima omogući povratak na rodna ognjišta, a svim episkopima i sveštenicima naših crkava, kao i islamskim verskim službenicima, slobodan pristup pastvi i nesmetano vršenje službe“…

Nedelju dana kasnije, takođe u Ženevi, Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman postižu dogovor po kojem srpsko-crnogorska vojska napušta Prevlaku do 20. oktobra. Sigurnost oblasti biće obezbeđena demilitarizacijom i razmeštanjem posmatrača UN, sve sporove dve zemlje će rešavati miroljubivo.

Prema Borbinom barometru, početkom jeseni najpopularniji političari u Srbiji i Crnoj Gori su Dobrica Ćosić, Milan Panić, Momir Bulatović, Vladislav Jovanović i Oskar Kovač. Milošević je na šestom mestu.

*

Grupa Novosađana koji se nazivaju intelektualcima potpisala je peticiju protiv obeležavanja 300-godišnjice Petrovaradinske tvrđave, jer je to bila – otkrivaju oni – austrijska tvrđava. Obeležavanje bi bilo „akt kulturne agresije i zloupotreba istorije“, smatraju rodoljubi.

Udruženje Božur zahteva od Svetog arhijerejskog sinoda da raščini vladiku Artemija Radosavljevića i isključi ga iz Crkve jer nemilice troši crkveni novac, proteruje monahe i monahinje, razmešta parohe, vrši neviđenu podelu srpskog naroda i učestvuje u rušenju Miloševića.

Tanjug je ovlašćen da objavi: „Na padinama planine Rtanj otkrivene su rezerve od tri miliona tona najkvalitetnijeg dolomita, osnovne sirovine za proizvodnju stakla. Time je dugoročno rešeno obezbeđivanje sirovina za fabrike stakla u Pančevu i Paraćinu, koje su dosad uvozile iz BiH i Slovenije“.

*

Hrtkovci su prekršteni u Srbislavce. Mesni vladar Ostoja Sibinčić je na Ilindan fijakerom prošao selom i postavio nove table. Lovas kod Vukovara prekršten je u Dušanovac. Tako je odlučio seoski vladar Ljuban Devetak.

Sportski novinari u Srbiji likuju: U prvom kolu evropskih fudbalskih kupova slovenački klubovi primili su deset golova, nisu dali nijedan.

Ministarstvo prosvete odredilo je da se srpskohrvatski jezik ubuduće zove srpski. Srednjoškolci više ne moraju da čitaju dela Ivana Gundulića, Avgusta Šenoe, Vladimira Nazora, Otona Župančiča, Jure Kaštelana, Aca Šopova. Udžbenici iz istorije i geografije biće odštampani tek krajem godine, jer se istorija i geografija veoma brzo menjaju.

Televizija Crne Gore prestala je da prenosi Dnevnik TV Novi Sad u 17 sati, jer ta emisija – procenjuju u Podgorici – vređa ne samo dobar ukus, već i ljudsko dostojanstvo.

Od 114 opština u Srbiji u polovini nema prirodnog priraštaja. Broj rođenih za deset godina smanjen sa 80 na 68 hiljada. Broj starijih od 65 godina dostigao je 11 odsto, s tendencijom porasta. „Ako se natalitet ne poveća, za 50 godina Srbija će imati samo tri miliona stanovnika. Nekontrolisano je i socijalno neopravdano rađanje kod Muslimana, Roma i Albanaca, koji u poslednjoj deceniji imaju 40 odsto od ukupnog broja novorođenih“. Ovo je za Politiku izjavio dr Dragomir Mladenović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji se 11. oktobra održava referendum o promeni ustava, koja bi omogućila raspisivanje prevremenih izbora. U četvrtak uoči glasanja Panić i Milošević vodili su buran šestočasovni razgovor. Savezni premijer zahteva da predsednik Srbije podnese ostavku. Ovaj obećava, ali nakon prospavane noći menja mišljenje. Sutradan Milošević daje osamdesetominutni intervju Vučeliću. Jedno od pitanja glasi: „Priča se da je kanu Ćosić – Panić dvojac sa kormilarom i da se vi vozite u jednosedu bez kormilara?“ Milošević odgovara: „Prvo, ja mislim da oni nisu dvojac, a drugo – priča se da je jednome kormilar u Vašingtonu, a za drugog ćemo videti. Za sebe ne mislim da sam u jednosedu.“

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari