Prema poslednjim podacima, u seriji tornada u južnim državama SAD poginulo je 297 ljudi, a više od dve trećine žrtava je u Alabami. Radi se o najsmrtonosnijim olujama koje su pogodile Sjedinjene Američke Države u poslednje četiri decenije, sravnivši sa zemljom čitava naselja.


Stanovništvo je upozoravano na dolazak tornada do 24 minuta unapred, ali to je bilo nedovoljno da se izbegnu velike ljudske žrtve jer su vazdušni kovitlaci bile isuviše široki, isuviše moćni i isuviše usmereni na gusto naseljena područja. Meteorolog Greg Karbin iz Nacionalne službe za predviđanje oluja je ocenio da bi direktni udar ovakvih tornada mogao da preživi samo onaj ko bi se našao u sobi sa ojačanim zidovima, skloništu ili podrumu.

Guverner Alabame Robert Bentli rekao je da je samo u toj saveznoj državi poginulo 210 ljudi, a samo u gradu Tuskaluza, sedištu Univerziteta u Alabami, povređeno je 600 ljudi. Tuskaluza, grad sa 83.000 stanovnika, izgubio je u oluji Centar za vanredne situacije, pa je njegovo privremeno sedište sada lokalni univerzitetski stadion.

U Misisipiju i Tenesiju je poginulo po 33 ljudi, u Džordžiji 15. u Virdžiniji pet i jedan u Kentakiju. Prema podacima meteorologa, tornada koja su udarila na šest američkih saveznih država bila su nekoliko puta snažnija od tipičnog tornada. Predsednik SAD Barak Obama je juče došao u Alabamu, da obiđe postradala područja, sastane se s guvernerom Benlijem i porodicama koje su ostale bez krova nad glavom. Obama je u četvrtak potpisao deklaraciju na osnovu koje je Alabama proglašena za područje pogođeno katastrofom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari