Novo Brdo, multietnička opština na Kosovu u kojoj, kako tvrde naši sagovornici, nema međunacionalnih incidenata, a pojedini mladi Srbi i Albanci druže se i igraju fudbal u mešovitim ekipama. U Novom Brdu, koje važi za jednu od najsiromašnijih opština na Kosovu, živi oko 5.000 stanovnika.

 Polovina su Srbi, a polovina Albanci. Postoje dve paralelne vlasti – srpska, izabrana na izborima u maju prošle godine, koju kosovske i međunarodne institucije ne priznaju i vlast izabrana na kosovskim izborima.

Incidenata, međutim, nema, tvrdi predsednik opštine izabran na kosovskim izborima Bajruš Imeri. – Ne sećam se kada se ovde poslednji put dogodio incident na međunacionalnoj osnovi. Početkom 2000. bilo je problema, ali od 2002. ih više nema. Pet godina su ovu opštinu vodili Srbi. Tada je bila većina Srba u upravnim organima, ali problema nije bilo – kaže Imeri.

To je naročito izraženo kod mladih obe nacionalnosti koji se druže i igraju fudbal, organizuju turnire, a ima i nacionalno mešovitih ekipa koje se takmiče u kosovskim ligama. – Omladina, ali i stariji, dobro se slažu. Svake večeri mi sa Albancima iz Novog Brda igramo fudbal – kaže Marko Marković iz sela Bostane, student ekonomije na Univerzitetu u Mitrovici koji je zaposlen u opštinskom direktorijatu za zajednice i povratak.

U susednom albanskom selu formiran je fudbalski klub pod nazivom Artana koji se takmiči u Drugoj kosovskoj ligi. Osim Albanaca za ovaj tim nastupaju i četvorica Srba, trojica iz Bostana. – Već dva meseca kako igramo fudbal u Artani, zajedno sa Albancima, slažemo se super. Nedavno smo imali turnir u Prištini, a sa nama je bio da nas bodri i predsednik Imeri – priča Slobodan Bogdanović. On kaže da se na terenu odlično razumeju jer svi po malo znaju i srpski i albanski. – Zabavljamo se odlično, ne interesuje nas politika i mi nikada o tome ne govorimo. Pričamo o fudbalu, devojkama, muzici, kao i svi mladi na svetu – kaže Bogdanović.

Život ide dalje

Bajram Bajrami, igrač fudbalskog kluba Artana kaže da vekovima ovde Srbi i Albanci žive zajedno, te da su oni dobar primer da je suživot, kao kod njih u Novom Brdu, moguć i na celom Kosovu. Marko Marković kaže da mnogi mladi Srbi u opštini još ne znaju za ovaj klub inače bi se, kako veruje, i oni priključili.

– Kada bi saznali da četvorica Srba već igraju za Artanu, ubeđen sam da bi nam se priključili još neki – kaže on. Marković dodaje da je opština Novo Brdo pasivni kraj i da su u podjednako teškoj, pre svega ekonomskoj situaciji, i Srbi i Albanci. – Mi smo mladi i kroz sport i druženje možemo bar neke stvari da popravimo – kaže. Uz podsećanje da se jedan njegov drug Srbin prijavio i da se već nalazi na obuci u Kosovskim zaštitnim snagama, i Bogdanović svojim vršnajcima, bez obzira na nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, poručuje: „Trebalo bi da sarađujemo. Mladi smo, bilo je šta je bilo, život ide dalje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari